Banke obustavljaju iniciranje novih prisilnih mjera naplate

Kao prvi korak s ciljem olakšavanja situacije, banke su donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, a ta će mjera biti na snazi sve do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja

28
Nacionalna referentna stopa

Zbog velikih materijalnih šteta i drugih posljedica potresa u području Sisačko-moslavačke županije banke su, u suradnji s regulatorima, započele s intenzivnom koordinacijom i razgovorima s ciljem kreiranja sustavnog rješenja pomoći klijentima s tog područja, fizičkim i pravnim osobama, koji bi im omogućilo ugovaranje moratorija, odnosno nekog drugog vida restrukturiranja postojećeg duga, priopćila je Hrvatska udruga banaka.

Kao prvi korak s ciljem olakšavanja situacije, banke su donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, a ta će mjera biti na snazi sve do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja. O tome će javnost biti pravovremeno i promptno obaviještena.

Također, svim klijentima koji imaju ugovorene trajne naloge banke sugeriraju da se jave svojim poslovnim bankama kada to dozvole okolnosti radi mogućnosti reguliranja plaćanja kreditnih obveza.

“Vjerujemo da svi zajedno možemo adekvatnom i brzom reakcijom u najvećoj mogućoj mjeri ublažiti negativne ekonomske posljedice u području pogođenom potresom. Banke će također nastaviti donirati materijale, opremu i novčane iznose raznim ustanovama, te i na taj način aktivno sudjelovati i biti partner Vladi Republike Hrvatske, građanima i tvrtkama u prevladavanju negativnih posljedica potresa i koronavirusa”, poručili su iz HUB-a.