Tko može ranije do dijela mirovine iz drugog stupa

Prema podacima Regosa do početka prosinca 944 korisnika dvostupnih mirovina jednokratno je povuklo 37,2 milijuna kuna svoje mirovinske štednje – u prosjeku svaki po 40.000 kuna

3118
korisnici dvostupnih mirovina

Među približno 42 tisuće građana koji su do kraja listopada prvi put stekli pravo na mirovinu nalazi se i 1166 osoba koje su otišle u mirovinu kao korisnici dvostupnih mirovina. Za razliku od ostalih mladih umirovljenika, koji su započeli život u mirovini s prosječnih 2587 kuna mirovine, većina osiguranika drugog stupa ulazak u treću životnu dob popratila je povlačenjem dijela svoje mirovinske štednje iz drugog stupa.

Prema podacima Regosa, piše Večernji list, do početka prosinca 944 korisnika dvostupnih mirovina jednokratno je povuklo 37,2 milijuna kuna svoje mirovinske štednje – u prosjeku svaki po 40.000 kuna.
Na jednokratnu isplatu mirovinske štednje odlučilo se 80 posto novih umirovljenika, osiguranika drugog stupa. Prvi dvostupni umirovljenici u prosjeku su uštedjeli oko 240 tisuća kuna, što je osjetno više od prosječno ušteđene svote u drugom stupu od približno 140 tisuća kuna.

Mogućnost jednokratnog povlačenja mirovinske štednje iz drugog stupa, čija je ukupna vrijednost premašila 111 milijardi kuna, uvedena je početkom ove godine u okviru mirovinske reforme od koje je Vlada zbog pritiska sindikata veći dijelom odustala.

Dvije odredbe koje se odnose na drugi stup ipak su ostale: prvom se pravo na 27 posto dodatka priznaje svim osiguranicima drugog stupa, a druga omogućava jednokratnu isplatu 15 posto štednje iz drugog stupa pod određenim uvjetima.

Naime, osiguranici drugog mirovinskog stupa mogu odmah dobiti 15 posto svoje mirovinske štednje ako im je osnovna mirovina iz prvog stupa 15 posto veća od najniže mirovine iz prvog stupa.

Prijevremena isplata nedostižna za slabije plaćene radnike

Taj uvjet nedostižan je za slabije plaćene radnike, piše Večernji list, odnosno za sve one koji su tijekom radnog vijeka zarađivali manje od prosječne plaće. Pozivajući se na neslužbene izvore list navodi da je tijekom ove godine u mirovinu otišlo više od dvije tisuće osiguranika drugog stupa, ali 54 posto ih se vratilo u prvi stup jer bi im kombinirana mirovina bila ispod zajamčene osnovne mirovine koja za ovu godinu iznosi 68 kuna po godini staža.

Tako radniku s 35 godina staža država jamči 2380 kuna mirovine, neovisno o tome koliko bi dobio prema uplatama doprinosa.

Doplatu do zajamčene najniže mirovine prima oko 256 tisuća umirovljenika. Štednja u drugom stupu isplatila se bolje plaćenim radnicima.

HZMO navodi da korisnici dvostupnih starosnih mirovina u prosjeku dobivaju oko 5000 kuna prosječne mirovine iz prvog stupa, a korisnici prijevremenih starosnih mirovina oko 3800 kuna. Na to im se isplaćuje i prosječnih 830 kuna mirovine drugog stupa.