Što biste trebali učiniti kada nabavite novi pametni telefon

Vjerojatno ćete na novi uređaj željeti prebaciti sve svoje aplikacije i podatke sa starog telefona. Ali budite sigurni da vam sve to treba i učinite to što je sigurnije moguće

1296
novi telefon

Božićni i novogodišnji blagdani mnogima su prilika da zamijene svoje pametne telefone novim modelima. A kada nabavite novi telefon, bez obzira jeste li ga sami kupili ili ste ga dobili, nekoliko je stvari koje biste obavezno trebali učiniti. Pri tome ne mislimo na aplikacije koje ćete instalirati niti na lijepe pozadine ili upečatljive tonove. Ovo je cjeloviti vodič kroz proces koji biste trebali proći s novim telefonom.

Vjerojatno ćete željeti prebaciti sve svoje aplikacije i podatke sa starog telefona. Ali budite sigurni da vam sve to treba i učinite to što je sigurnije moguće.

Pregledajte novi telefon

Kada raspakiramo uređaj, očekujemo da će biti ispravan i neoštećen. No, kada ste posljednji put doista provjerili novi uređaj? Učinite to dok je telefon pod garancijom i dok još uvijek imate vremena za povrat.

1. Pregledajte sve spojeve stakla sa kućištem. urni da se pravilno uklapaju.
2. Provjerite jesu i svi portovi ispravni.
3. Provjerite je li u kutiji bio sav sadržaj koji je trebao biti isporučen s telefonom
4. Ako možete otvoriti kućište i provjeriti bateriju, učinite to.
5. Otvorite pretinac za SIM karticu i pretinac za microSD kartice ako postoje.
6. Dobro provjerite je li uređaj neoštećen. Spojevi moraju biti jednaki. Na uređaju ne smije biti nikakvih odstupanja u boji niti oštećenja plastičnih dijelova.
7. Svi konektori moraju se čvrsto utaknuti u svoje utore. Ako su klimavi ili ispadaju iz utora, nešto nije u redu.

Ako primijetite da nešto nije u redu, odmah to zabilježite i, ako možete, fotografirajte. Ako je uređaj neispravan ili oštećen, vratite ga.

Punite telefon osam sati

Kad telefon prođe vaš vizualni pregled, stavite ga puniti. Neka telefon bude isključen i pustite ga da se puni osam sati, najbolje tijekom noći.

>>Kako pripremiti pametni telefon za put

>>Kako u nekoliko minuta podesiti novi iPhone i transferirati stare fileove na novi telefon

Postoji nekoliko teorija o tome koji je najbolji način punjenje telefona, ali poželjno je da ga prvi put napunite do kraja prije nego što ga počnete podešavati. Tako ćete biti sigurni da se neće isprazniti prilikom instaliranja aplikacija, prijenosa podataka ili ažuriranja operativnog sustava.

Podesite osnovne postavke

Podesite osnovne postavke svog telefona. Svaki telefon ima svoj postupak podešavanja koji uglavnom uključuje i sigurnosne postavke. Prođite cijeli postupak, a ako postoje ažuriranja, svakako ih instalirajte.

Nadograđene verzije operativnog sustava uglavnom pružaju veću sigurnost i bolje funkcionalnosti tako da je najbolje uvijek instalirati najnoviju verziju.

Neki sustavi će htjeti pokrenuti prijenos podataka s vašeg starog telefona na novi uređaj. Ako taj korak možete jednostavno napraviti kasnije, možda je dobro da ga odgodite. Naime, još uvijek niste potpuno sigurni da je uređaj ispravan.

Nakon što se uvjerili da je uređaj fizički ispravan, slijedi pregled funkcionalnosti. Ako telefon ne prođe funkcionalni pregled, a prebacili ste sve podatke sa starog telefona na novi, morat ćete ih vratiti na stari telefon.

Provjera veze

Funkcionalni pregled počinjemo od provjere veze. Ako telefon ne uspostavi vezu s mobilnom mrežom, ili je veza nestabilna, ostale provjere su nevažne.

Vezu možete provjeriti tako da obiđete mjesta na kojima je vaš stari telefon gubio vezu. Ako novi uređaj bude gubio vezu brže od starog uređaja, imate problem. No, imajte na umu da signal varira u jačini, čak i kada stojite na istom mjestu.

Provjera funkcija zaslona

1. Jesu li neki dijelovi ekrana tamniji ili svjetliji od ostalih?
2. Postoje li mrtvi pikseli?
3. Je li cijeli ekran osjetljiv na dodir kako što bi trebao biti?
4. Je li dodir zaslona kalibriran tako da ispravno registrira mjesto na ekranu koje ste dodirnuli?

Provjera funkcionalnosti portova

Uključite slušalice i isprobajte da li rade.

1. Osjećate li statički elektricitet ili čujete pucketanje?
2. Podešava li se jačina zvuka automatski kada uključite slušalice kako vam ne bi oštetio bubnjiće?
3. Uključite kabel za punjenje. Počinje li se telefon odmah puniti?
4. Pokazuje li telefon da se puni? Provjerite punjenje telefona sa zidnim punjačem i s USB priključkom preko računala.
5. Kad se spojite na računalo, provjerite možete li prenositi datoteke u oba smjera.

Test kamere

Napravite nekoliko snimak sa svim kamerama na telefonu i u svim mogućim modovima: statično snimanje, video, panoramsku snimku, usporenu snimku … Provjerite sve modove koji postoje. Jesu li snimke onakve kakve bi trebale biti? Provjerite sve načine aktiviranja snimanja – pritiskom fizičkog gumba, pritiskom ekrana ili glasovnom naredbom.

Provjerite bežične veze

Provjerite je li vaš novi telefon povezan s WiFi i Bluetooth uređajima te održava li vezu na razumnoj udaljenosti. Trebao bi ostati povezan s vašom WiFi mrežom na svim mjestima u vašem domu s kojih se mogu povezati vaši drugi uređaji.

Ako koristite Bluetooth, trebali biste ostati povezani na udaljenosti od najmanje 9 do 10 metara od Bluetooth uređaja, ako između telefona i uređaja nema zidova. Ova dva testa, međutim, nisu konačni. Ako problem postoji, možda nije stvar u telefonu, nego u WiFi ili Bluetooth uređajima. Zato provjerite vezu uz pomoć drugih uređaja ako ih imate.

>>Pet pametnih uređaja koji će vam olakšati svakodnevni život

>>Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

Ako telefon ima NFC mogućnosti i koristite usluge poput Apple Paya ili Google Paya, trebali biste ih testirati što je prije moguće.

Provjerite GPS. Ako možete, podesite telefon da traži lokaciju koristeći samo GPS signal. Zatim provjerite na karti telefona je li točno odredio mjesto na kojem se nalazite. Ako se nalazite na otvorenom, GPS telefona trebao bi biti precizan u radijusu od 5 metara. Kako ćemo znati da je doista tako? Nećemo, ali znat ćemo je li GPS pogriješio i locirao nas dvije ulice dalje.

Provjerite senzore

U pametne telefone ugrađeno je nekoliko senzora. To mogu biti žiroskop, magnetometar, akcelerometar, senzore za udaljenost i svjetlo.

Žiroskop prepoznaje položaj telefona. Isprobajte ga okretanjem uređaja i provjerite radi li sve što treba. Okretanjem bi se zaslon vašeg telefona trebao prebaciti u vodoravni mod. Ako preokrenete telefon, kod mnogih telefona ekran će se isključiti.

Magnetometar je usko povezan s GPS-om. Djeluje kao kompas. Otvorite aplikaciju za kompas i provjerite hoće li i dalje pokazivati sjever ako se okrenete.

Senzori za daljinu mjere, naravno, udaljenost vašeg telefona od drugih čvrstih predmeta. Koriste kombinaciju infracrvenih senzora i infracrvenog LED-a. LED emitira infracrveno svjetlo koje ne možemo vidjeti, a IC senzor ga registrira. Tako vaš telefon zna da je blizu vašeg uha i isključuje ekran.

Senzori svjetla otkrivaju koliko je jaka svjetlost oko telefona. Taj senzor koristi se, na primjer, kada je uključena automatska bljeskalica prilikom snimanja. Ako je svijetlo dovoljno jako, bljeskalica se ne uključuje i obrnuto. Tako možemo i testirati senzore svijetla.

Neki telefoni imaju ugrađen barometar. Barometar mjeri atmosferski tlak uz pomoć kojega možemo odrediti koliko smo visoko iznad razine mora ili mijenja li se vrijeme. Ako vaš uređaj ima barometar, ima i aplikaciju kojoj možete pristupiti i provjeriti da li radi.

Većina telefona danas ima čitač otiska prsta koji se pruža veću sigurnost. Podesite sigurnosne postavke na otisak prsta i testirajte senzor.

Postavljanje sigurnosnih postavki

Pametni telefoni danas su sastavni dio našeg života i u njima su pohranjeni mnogi podaci o nama: fotografije, osobni podaci, brojevi kreditnih kartica i bankovnih računa… Zato su danas privlačna meta kriminalcima. Podesite zato na svom telefonu najvišu razinu sigurnosti. Za većinu telefona danas je to otključavanje otiskom prsta.

Podesite također mogućnost daljinskog brisanja telefona. Ako izgubite telefon ili vam ga ukradu, moći ćete izbrisati podatke na njemu s bilo kojeg računala.

Kriptirajte telefon. Kriptiranjem ćete zaštititi podatke na telefonu čak i ako vam ga ukradu. Kriptirani podaci lopovima će biti beskorisni. Ili će trebati mnogo vremena i drugih resursa da ih dešifriraju. Većini će biti lakše ukrasti druge telefone. Kriminalci uglavnom idu linijom manjeg otpora. Ako je nešto preteško ili preskupo, neće na to trošiti vrijeme.

I na kraju, osigurajte svoj novi telefon fizički. Nabavite navlaku koja će ga zaštititi od udaraca i padova.

Sada kada je telefon u potpunosti testiran i zaštićen, možete biti sigurni da će vam dugo služiti. A cijeli opisani postupak – ako zanemarimo vrijeme potrebno za punjenje, prebacivanje podataka i kriptiranje – traje najviše pola sata.