Povlače se iz optjecaja kovanice od jednog i dva euro centa

Posljedica povlačenja najsitnijih kovanica biti će "zaokruživanje" cijena na viši ili niži okrugli iznos, što se već radi u Belgiji, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji i Nizozemskoj

110
kovanice od jednog i dva euro centa

Europska komisija odlučila je povući kovanice od jednog i dva euro centa, može se jutros pročitati u prijedlogu koji je objavio njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung.

Posljedica povlačenja najsitnijih kovanica biti će “zaokruživanje” cijena na viši ili niži okrugli iznos, što se već radi u Belgiji, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji i Nizozemskoj, gdje je pet eurocenti kovanica s najmanjom denominacijom.

Cilj tog poteza je pojednostavljivanje poslovanja gotovinom – većina tih malih kovanica zapravo se zagubi – i, naravno, štednja. Proizvodnja svake bakrene kovanice od jednog euro centa stoji, 1,65 centi.

Prijedlog Komisije temelji se na anketi provedenoj u zemljama članicama još 2018. godine, koja je rezultirala studijom koja pokazuje kako većina zemalja Unije nema ništa protiv takve odluke. Studija je predstavljena danas.

Ako prijedlog bude prihvaćen, kovanice od jednog i dva euro centa biti će povučene iz optjecaja do kraja ove godine.

Protivnici te ideje tvrde da će taj potez, ma koliko se činio praktičnim i opravdanim ipak dovesti do rasta cijena.