Sindikati državnih i javnih službi zadovoljni novom ponudom Vlade

Dogovoreno je da se od 1. listopada, dakle s aktualnim mjesecom, povisi osnovica plaće za 6 posto, a od 1. travnja iduće godine za još dva posto. Dogovoreno je i povećanje božićnice, regresa i dara za djecu

82
sindikati
[Image by Eak K. from Pixabay]

U Vladi je održan sastanak o povećanju osnovice plaća sa sindikatima državnih i javnih službi koji je trjao gotovo četiri sata. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Vlada je iznijela novu ponudu s kojom su predstavnici sindikata prisutni na sastanku bili zadovoljni, no ponudu će predstaviti članstvu koje će odlučiti hoće li ponudu prihvatiti.

Dogovor je očekivan, jer kako je primijetio jedan analitičar osobna potrošnja glavni je generator rasta BDP-a. Dakle, bez povećanja plaća, što je preduvjet da se zadrži visoka razina osobne potrošnje, upitan je rast BDP-a s kojim se predsjednik Vlade voli pohvaliti.

“Mogu kazati da smo dogovor postigli. Dogovoreno je da se od 1. listopada, dakle s aktualnim mjesecom, povisi osnovica plaće za 6 posto, a od 1. travnja iduće godine za još dva posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori nastave u idućoj godini, kao što je to bilo i u ovoj godini, u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna i to za za ovu godinu. Dogovorili smo povećanej regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa sadašnjih 600 kuna na 754 kune”, rezimirao je pregovore Plenković.

“Došlo je do značajng iskoraka u odnosu na prethodnu ponudu Vlade republike Hrvatske. Svi sindikati javnih službi izjasnili su se da će s ovom ponudom ići na referndum odnosno na izjašnjavaje svojih članova. Neki će odluke donijeti na svojim tijelim. Kakvi su rezzultati izjašnjavanja oriopćit ćemo u ponedjeljak, kako bismo u slučaju prihvaćanaj ponude mogli potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati i kako bi se mogao primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine”, rekla je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

Povećanje osnovica plaća državu će stajati 1,1 milijardu kuna.