U rujnu nastavljen rast stambenog kreditiranja

Ukupni krediti stanovništvu krajem rujna dosegnuli su 141 milijardu kuna što u odnosu na kraj 2020. predstzavlja rast od 3,6 posto dnosno za 4,8 milijarde kuna. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem rujna bio je 55,2 posto

13
ukupni krediti stanovništvu

Ukupni krediti stanovništvu krajem rujna dosegnuli su 141 milijardu kuna što predstavlja rast od 0,4 posto u odnosu na kolovoz te 4,1 posto u odnosu na rujan 2020. U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 3,6 posto (+4,8 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem rujna bio je 55,2 posto, navode analitičari RBA.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,8 milijarde kuna na kraju rujna bili za 0,7 posto ili 454 milijuna kuna viši u odnosu na kolovoz. Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,5 posto što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec kad je godišnji rast iznosio 10,3 posto.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, ubrzao se rast stambenih kredita s 10,8 posto u kolovozu na 11,2 posto u rujnu, kao i gotovinskih nenamjenskih kredita (s 0,8% na 1,3%) pa se rast ukupnih kredita stanovništvu ubrzao s 4,6 posto na 4,8 posto.

Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u rujnu su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,8 posto u odnosu na rujan 2020. odražavajući nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo i do kraja godine nastavak rasta stambenog kreditiranja.