Globalna građevinska industrija će u 2021. porasti za 5,7 posto

Prognoza o globalnim  građevinskim aktivnostima temelje se na pretpostavci da vlade i tijela za javno zdravstvo neće ponovno uvoditi stroge politike zatvaranja i da će gradilišta moći nastaviti s radom uz minimalne poremećaje

86
[Image by Free-Photos from Pixabay]

Unatoč neizvjesnom okruženju zbog pandemije Covida-19, globalna građevinska industrija će u 2021. godini zabilježiti rast od 5,7 posto, navodi se u izvješću britanske tvrtke GlobalData, specijalizirane za prikupljanje i obradu podataka u vodećim svjetskim industrijskim granama.

Riječ je o snažnom rastu s obzirom na to da je građevinska industrija na globalnoj razini u prošloj godini zabilježila pad od 2,4 posto te da je broj zaraženih Covidom-19 još uvijek visok u cijelom svijetu.

“Prognoza o globalnim  građevinskim aktivnostima temelje se na pretpostavci da vlade i tijela za javno zdravstvo neće ponovno uvoditi stroge politike zatvaranja i da će gradilišta moći nastaviti s radom uz minimalne poremećaje”, objašnjava Danny Richards, glavni ekonomist u tvrtki GlobalData.

Mnoga tržišta uspjela su vratiti pozitivan zamah i već su se vratila na razinu prije pandemije. Od 65 tržišta za koje su prikupljeni podaci za prvo tromjesečje 2021. godine, 25 je u tom razdoblju zabilježilo međugodišnji rast, uključujući Kinu, Francusku, Italiju, Indiju i Saudijsku Arabiju.

Očekuju se rekordno visoke stope raste

Prema prvoj procjeni koju je objavio Državni zavod za statistiku, obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u prvom tromjesečju bio je viši za 6,6 posto (+7,5% prema kalendarski prilagođenim podacima), dok je bruto dodana vrijednost porasla za 8,8 posto.

Predviđa se da će od 2022. do 2025. prosječan globalni rast aktivnosti građevinske industrije iznositi 3,7 posto godišnje.

“S obzirom na to da aktivnosti snažnu raznu jer nema ograničenja za radove na gradilištu, vjerujemo da u narednim kvartalima možemo očekivati rekordno visoke godišnje stope na glavnim tržištima u odnosu na ista razdoblja prošle godine kada su gradilišta u mnogim zemljama bila zatvorena ili je aktivnost bila ozbiljno poremećena#, dodao je Richards.

U izvješće se navodi da je građevinski sektor, osim s Covidom-19, suočen s nizom drugih izazova. To uključuje poremećaje u lancima opskrbe, visoke cijene građevinskog materijala i nedostatak nekih materijala, poput čelika, drveta, cementa i agregata, u odnosu na potražnju.

>>Rast cijena građevinskih materijala ugrožava oporavak i obnovu