Upravni odbor HP-a odbio ponudu Xeroxa za preuzimanje

Xerox je ponudio 22 dolara po dionici, pri čemu bi 77 posto isplatio u gotovini, a 23 posto u dionicama. Drugim riječima, uz 17 dolara u gotovini dao bi 0,137 udjela u Xeroxu za svaku HP-ovu dionicu

47
HP odbio ponudu Xeroxa

Upravni odbor HP-a odbio je u nedjelju jednoglasno ponudu Xeroxa za preuzimanje tvrtke. U obrazloženju navodi da ponuda nije u najboljem interesu dioničara i njome je podcijenjena vrijednost HP-a.
Xerox je ponudio 22 dolara po dionici, pri čemu bi 77 posto (17 dolara) isplatio u gotovini, a 23 posto u dionicama (0,137 udjela u Xeroxu za svaku HP-ovu dionicu).

“Kako bi donio ovu odluku Upravni odbor je razmotrio vrlo uvjetnu i neizvjesnu prirodu prijedloga, uključujući potencijalni utjecaj ogromnog duga na dionice integrirane tvrtke“, navodi se u pismu koje je Upravni odbor HP-a poslao Johnu Visentinu, izvršnom direktoru Xeroxa.

HP otpušta 16 posto zaposlenih

HP je u listopadu objavio da će do kraja fiskalne 2022. u sklopu programa restrukturiranja otpustiti između 7 i 9 tisuća zaposlenih. Time planiraju uštedjeti milijardu dolara godišnje. Riječ je otpuštanju 16 posto ljudi u o odnosu na sadašnjih 55.000 zaposlenih u kompaniji.

Softverska tvrtka HP vrijedi 29 milijardi dolara i po tržišnoj vrijednosti je barem tri puta veća od Xeroxa, koji proizvodi pisače i kopirne uređaje.

“Prihodi Xeroxa na godišnjoj razini od lipnja 2018. pali su s 10,2 milijarde na 9,2 milijarde dolara, što nameće pitanje o vašem budućem poslovanju i budućim izgledima”, napisao je u pismu Upravni odbor HP-a. “Osim toga vjerujemo da je nužno provesti detaljnu analizu potencijalnih sinergijskih učinaka koji bi proizašli iz potencijalnog spajanja.”

“Uz značajan angažman Xeroxova menadžmenta i uz pristup detaljnim informacijama o Xeroxu, vjerujemo da možemo brzo procijeniti prednosti potencijalne transakcije.”

HP je nastao nakon što je Hewlett-Packard izdvojio poslovanje vezano uz korporativni sektor u posebnu kompaniju Hewlett Packard Enterprise, koja između ostalog prodaje opremu za pohranu podataka i poslužitelje.

Investitor Carl Icahn, koji posjeduje 10,6 posto udjela u Xeroxu, nedavno je kupio udjel u HP-u vrijedan 1,2 milijarde dolara. Zalagao se za spajanje dviju tvrtki jer je vjerovao da će integrirano poduzeće biti u najboljem interesu dioničara obiju kompanija s obzirom na potencijal za smanjenje troškova i optimiziranje portfelja pisača.