Facebook pokrenuo vlastiti sustav plaćanja

Facebook Pay bit će dostupan u postavkama aplikacija Facebook ili Messenger, a podržavat će većinu debitnih i kreditnih kartica te PayPal. Usluga će biti odvojena od Facebookovog novog digitalnog novčanika Calibra i  Libre

170
Facebook Pay

Facebook je u utorak predstavio novi sustav plaćanja, prikladno nazvan Facebook Pay. Sustav će biti dostupan putem Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa, a osmišljen je tako da olakšava plaćanje putem Facebookovih popularnih društvenih mreža i aplikacija. Pomoću Facebook Paya moći ćete slati novac prijateljima, kupovati robu ili donirati novac u kampanjama. Usluga će biti odvojena od Facebookovog novog digitalnog novčanika Calibra i  Libre, a “izgrađena je na postojećoj financijskoj infrastrukturi i partnerstvima”, navodi tvrtka.

Facebook je prošlog tjedna pokrenuo Facebook Pay na Messengeru i Facebooku u Sjedinjenim Američkim Državama. Usluga će u početku biti dostupna za prikupljanje sredstava, transakcije između dviju osoba, kupnju ulaznice, kupnje u online igrama te neke kupovine na internetskim trgovinama tvrtki koje posluju na Facebooku Marketplaceu.

“S vremenom planiramo proširiti dostupnost usluge na veći broj ljudi i mjesta, uključujući upotrebu preko Instagrama i WhatsAppa”, najavila je Deborah Liu, Facebookova potpredsjednica za tržište i trgovinu.

>>Saznajte koliko biste zaradili da ste 2012. uložili u Facebook

Facebook Pay podržava većinu debitnih i kreditnih kartica te PayPal

Facebook Pay bit će dostupan u postavkama aplikacija Facebook ili Messenger, a podržava većinu debitnih i kreditnih kartica te PayPal. Za obradu plaćanja koriste se Stripe, PayPal i drugi procesori.

Facebook ne otkriva kada će taj sustav plaćanja biti dostupan u svim njegovim aplikacijama, niti kada će biti pokrenut u inozemstvu.

Facebook Pay pokrenut je samo nekoliko tjedana nakon što je veliki broj tvrtki odustao od Facebookova projekta Libra. PayPal, koji podržava Facebook Pay, bio je među prvima koji se povukao iz Libre, neprofitne udruge koja nadzire kreiranje i razvoj istoimene kriptovalute.

Svi vodeći američki sustavi za procesuiranje plaćanja povukli su se iz Libre, a na Facebooku je ostao teret da uvjeri regulatore i zakonodavce da je libra prihvatljiva, i to u trenutku kada je razina povjerenja u Facebook na vrlo niskoj razini. To ipak nije spriječilo Facebook da pokrene nešto klasičniji sustav plaćanja.

“Facebook Pay rezultat je našeg kontinuiranog rada na tome da korisnicima naših aplikacija kupnju učinimo udobnijom, pristupačnijom i sigurnijom” rekla je Liu. “Nastavit ćemo razvijati sustav i tražit ćemo načine kako da korisnicima naših aplikacija omogućimo dodatne vrijednosti.”