Hrvatske ceste kreću u gradnju odmorišta na državnim cestama

Odmorišta će se graditi na svakih 50 odnosno sto kilometara državnih cesta, ovisno o tome kako studija pokaže da je najbolje. Na odmorištima će biti benzinske crpke, kafići, a na nekima bi se trebali graditi i moteli

48
[Image by Szabolcs Molnar from Pixabay]

Hrvatske ceste raspisale su natječaj za izradu studije o gradnji odmorišta na svim većim prometnicama kojima upravljaju, piše Večernji list. Odmorišta će se graditi na svakih 50 odnosno sto kilometara državnih cesta, ovisno o tome kako studija pokaže da je najbolje. Na odmorištima će biti benzinske crpke, kafići, a na nekima bi se trebali graditi i moteli.

Odmorišta će se na državnim cestama graditi zato što tako nalaže odredba Europske unije, a djelomično zato što odmorišta uopće ne postoje, što u inozemstvu baš i nije praksa, piše Mateja Šobak u Večernjem listu.

“Državne ceste, uz autoceste prometnice s najvećim intenzitetom prometa u Republici Hrvatskoj, trenutačno nemaju razvijenu odgovarajuću infrastrukturu pratećih uslužnih objekata, posebice u zadovoljavanju potreba za parkiralištima za teretna vozila te punionica za električna vozila u skladu sa zakonskim odredbama i posebnim zahtjevima koji su utvrđeni direktivama EU”, kažu u Hrvatskim cestama i dodaju da se pratećim uslužnim objektima smatraju odmorišta na kojima se pružaju usluge vozačima i putnicima, čime im se omogućuje sigurna i udobna vožnja te zadovoljavanje potreba za odmorom te dodatnim sadržajima.

“Putovanja, osobito tranzitna, nameću zadovoljenje osnovnog minimuma potreba svakog korisnika, stoga oblikovanje i kapacitet pratećih uslužnih objekata ovisi o veličini i strukturi prometnog toka, zbog čega je, pri oblikovanju i odabiru lokacije odmorišta, potrebno analizirati prometne tokove i uzeti u obzir udio teretnih vozila, svrhu putovanja putnika, izvor i cilj putovanja putnika, nacionalnu strukturu putnika i njihove navike te procijeniti strukturne promjene prometnih tokova u doglednoj budućnosti”, objašnjavaju Hrvatske ceste u natječaju kojim traže tvrtku koja će izraditi spomenutu analizu.