Financijska imovina kućanstava dosegnula 81 milijardu eura

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. financijska imovina cijeloga hrvatskoga gospodarstva iznosila je 388 milijardi eura, što je povećanje od 9,4 milijarde eura u tom tromjesečju i povećanje od 24,2 milijarde eura u razdoblju od godinu dana

9
Hrvatska narodna banka

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 81 milijardu eura ili 1,3 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. U godinu dana financijska imovina kućanstava porasla je za 3,9 milijardi eura, objavila je Hrvatska narodna banka u sklopu statistike financijskih računa. Financijske obveze kućanstava povećale su se na 22 milijarde eura, što je porast za 0,9 psoto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 59 milijardi eura ili 1,4 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. U odnosu na kraj istog tromjesečkj prethodne godine financijska netovrijednost sektora kućanstava porasla je za 2,8 milijardi eura ili 5,0 posto Netovrijednost sektora kućanstva pokazuje trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020., s jednokratnim smanjenjem u prvom tromjesečju 2022. godine.

Sektor kućanstava uz kućanstva uključuje i neprofitne institucije koje služe kućanstvima (udruge građana i slično). ↑

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. financijska imovina cijeloga hrvatskoga gospodarstva iznosila je 388 milijardi eura, što je povećanje od 9,4 milijarde eura u tom tromjesečju i povećanje od 24,2 milijarde eura u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 404 milijarde eura, a povećale su se za 5,1 milijardu eura u tromjesečju odnosno 20,4 milijarde eura u razdoblju od godine dana.
U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2022. iznosila je 597 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 9,4 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 48,7 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 17,3 postotna boda u tromjesečju i za 59,3 postotna boda u godinu dana, te su na kraju trećeg tromjesečja 2022. dosegnule razinu od 622 posto godišnjeg BDP-a.
Time je nastavljeno smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. godine zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a.

Ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća Na kraju trećeg tromjesečja 2022. iznosila je 113 milijardi eura, odnosno 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 166 milijardi eura, što je rast od 0,5 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je povećanje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na –53 milijarde eura, što je za 3,1 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja.