INA i Končar grade sunčane elektrane Virje i Sisak

INA, u suradnji s domaćim parterom - tvrtkom Končar - namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane. Početak radova očekuje se na proljeće

87
sunčane elektrane
Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine i Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport d.o.o. potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog.

Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar, donosi poslovniFM.

Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, naglasio je da su ovi projekti još jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju.

“Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije.”, kazao je Fasimon.

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja, a za njihovu implementaciju zadužen je Končar.

„Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana Končar izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom KONČAR učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske”, izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.