Ispravak: MET Croatia Energy Trade d.o.o u stopostotnom je vlasništvu švicarske MET Grupe

Tvrtka MET Croatia Energy Trade d.o.o. u 100-postotnom je vlasništvu švicarske MET Grupe: 90 % vlasništva MET Grupe drže zaposlenici udruženi u investicijsku platformu MET Capital Partners AG. Preostalih 10 % drži Keppel Infrastruktura, podružnica korporacije Keppel

37
MET Croatia Energy Trade

Na web portalu tockanai.hr  4. lipnja 2024. godine objavili smo tekst pod naslovom „Veliko preslagivanje na domaćem tržištu plina“ u kojem su navedene netočne informacije o tvrtki MET Croatia Energy Trade d.o.o.

Na zahtjev tvrtke MET Croatia Energy Trade d.o.o., sukladno članku 40. i 41. Zakona o medijima, objavljujemo ispravak i ispričavamo se djelatnicima, upravi i suvlasnicima tvrtke MET Croatia Energy Trade d.o.o. te svojim čitateljima zbog objave netočne informacije.

“Na web portalu Tockanai.hr, 4. lipnja 2024. godine objavljen je članak pod naslovom ‘Veliko preslagivanje na domaćem tržištu plina’, potpisan od strane redakcije Točka na I, u kojem se navode netočne informacije o tvrtki MET, odnosno MET Croatia Energy Trade d.o.o.

U tekstu se tako navodi: ‘Prema izračunu HERA-e najveći trgovci plinom na domaćem tržištu su Prvo plinarsko društvo (PPD), mađarski MVM i MET Croatia Energy Trade, tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, ali u mađarskom vlasništvu, te HEP koji je i dalje u obvezi kupovati sav plin koju se proizvede na domaćim poljima’.

Radi se o netočnoj informaciji bez prave utemeljenosti u stvarnosti. Naime, MET Croatia Energy Trade d.o.o., na koju se ova rečenica referira, u stopostotnom je vlasništvu švicarske MET Grupe sa sjedištem u Baaru. 90% vlasništva MET Grupe drže zaposlenici, odnosno menadžment udružen u investicijsku platformu MET Capital Partners AG. Preostalih 10% drži Keppel Infrastruktura, podružnica korporacije Keppel. Ovakva vlasnička struktura čini MET Grupu, a tako i MET Croatia Energy Trade, jednom od svega nekolicine energetskih tvrtki koja je u potpunosti neovisna te pod većinskim upravljanjem zaposlenika.

Iznošenjem ove pogrešne tvrdnje čitatelji su ostali uskraćeni za točnu informaciju. Stoga molim da, sukladno članku 40. i 41. Zakona o medijima, objavite ispravak objavljenog teksta u cijelosti”, navodi se u demantiju članka “Veliko preslagivanje na domaćem tržištu plina”.

U nastavku objavljujemo ispravljeni članak u cijelosti:

Veliko preslagivanje na domaćem tržištu plina

Na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za opskrbu plinom u javnoj usluzi Međimurje plin dobilo je koncesiju za područje Zagreba koje pokriva 239 tisuća potrošača, što je 43 posto svih kupaca u zemlji. E.ON Plin dobio je pak koncesije za čak devet od ukupno 27 koncesijskih područja koliko ih je bilo ponuđeno na natječaju, piše Jutarnji list.

E.ON Plin dobio je koncesije za područja Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Križevaca, Pitomače, Đurđevca, Garešnice, za područje koje pokriva grad Ivanić-Grad te općine Kloštar Ivanić i Križ, te za distribucijsko područje Međimurje plina. Tih devet distribucijskih područja pokriva oko 85 tisuća potrošača. E.ON Plin trenutno pokriva tri manja područja s oko osam tisuća korisnika.

Varaždinski Termoplin, koji je dobio koncesije za područje Varaždina te na distribucijskim područjima Ivkom-plina i Zelina-plina, pokrivat će oko 45 tisuća potrošača. Koncesije za tri područja dobila je i zabočka tvrtka Zagorski metalac: za svoje distribucijsko područje, za područje Humplina (Hum na Sutli) i Zelenjak plina (Klanjec).

Po broju potrošača na područjima za koje je dobio koncesiju prvi do Međimurje plina je HEP-Plin koji je zadržao koncesiju za područja Osijeka i Orahovice s oko 100 tisuća potrošača.

Nakon objave dobitnika koncesija nametnulo se pitanje kako će promjene u maloprodaji utjecati na veleprodajno tržište plina. Gradska plinara Zagreb – Opskrba, koja je izgubila koncesiju na svom dosadašnjem području, kupovala je plin od Prvog plinarskog društva, a pretpostavka je da će ulaskom Međimurje plina porasti udio mađarskog MVM-a na veleprodajnom tržištu.

Prema izračunu HERA-e najveći trgovci plinom na domaćem tržištu su Prvo plinarsko društvo (PPD), mađarski MVM i MET Croatia Energy Trade, tvrtka u vlasništvu švicarske MET Grupe sa sjedištem u Baaru, te HEP koji je i dalje u obvezi kupovati sav plin koji se proizvede na domaćim poljima.

Opskrbljivači u javnoj usluzi kupe otprilike 15 posto ukupne količine plina koju veletrgovci godišnje prodaju na domaćem tržištu (41 teravatsat). Čak 25 posto plina koji godišnje uđe na hrvatsko tržište ide u izvoz.