Gordana Kovačević četvrti put za redom proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa

Na drugom mjestu nalazi se Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA-e zadužena za korporativne poslove i poslovni razvoj, a na trećem predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban

94
Gordana Kovačević
Najmoćnije žene hrvatskog biznisa 2018. (snimio: Ratko Mavar)

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević već četvrtu godina zaredom u izboru poslovnog tjednika Lider proglašena je najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa. Lider je na 8. konferenciji Žene u biznisu koja je u četvrtak održana na Zagrebačkom velesajmu objavio kojih deset žena predvodi listu 300 najmoćnijih žena u Hrvatskoj.

“Ne razmišljam o nagradama, radim svoj posao i onda nagrade dolaze same od sebe. Ne vjerujem u staklene stropove. Moramo biti osobe s integritetom, voljeti posao koji radimo. Moramo biti motivirani i učiti, biti hrabri i svoji, te stvarati vrijednosti”, rekla je Gordana Kovačević.

Na drugom mjestu nalazi se Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA-e zadužena za korporativne poslove i poslovni razvoj. Škrtić se ove godine po prvi put našla na ljestvici 10 najmoćnijih žena. Nakon bogatog iskustva u privatnom i javnom sektoru, sada upravlja jednom od najuspješnijih tvrtki u energetskom biznisu.

Na trećem je mjestu predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban koja upravlja jednom od najvećih tvrtki prema broju zaposlenih i prihodima (8500 zaposlenih i 460 milijuna eura prihoda). Slijedi je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, koja je drugu godinu zaredom na listi 10 najmoćnijih, a ove je godine izabrana i na mjesto članice Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB).

Lada Tedeschi Fiorio, potpredsjednica Atlantic Grupe, plasirala se na peto mjesto. Tedeschi Fiorio nalazi se među prvih deset dioničara Atlantic Grupe, zamjenica je predsjednika Nadzornog odbora i sve važnija u poslovanju kompanije.

Među deset najmoćnijih žena u biznisu su također predsjednica Uprave Euroherc osiguranja Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Philipa Morrisa Zagreb Anita Letica, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, predsjednica Uprave Siemensa Medeja Lončar te predsjednica Uprave Coca-Cola HBC Hrvatska Ruža Tomić Fontana.

Tjednik Lider u suradnju i Bisnodeom već 14. godinu zaredom objavljuje rang-listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, na temelju njihove upravljačke moći (ukupni prihod svih tvrtki u kojima su u upravi i nadzornom odboru). Deset najmoćnijih poslovnih žena rangira i prema drugim ‘mekim’ kriterijima, poput njihova utjecaja na poslovno okružje i uzimajući u obzir ukupnu važnost za hrvatsko gospodarstvo.