Ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku

"Da. Nije vrijeme za euro. Time to say good bye", napisala je na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor.

29
Ministar financija Zdravko Marić

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podnio je ostavku, potvrđeno je iz Vlade. Kandidat za novog ministra je Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ministar Marić odlazi iz Vlade na vlastiti zahtjev, a predsjednik Vlade Andrej Plenković će članove Vlade o njegovu odlasku izvijestiti ujutro na užem kabinetu. Na sastanku sazvanom za 12 sati će o tome izvijestiti i predstavnike parlamentarne većine.

“Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo. Već sutra predsjednik Vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna”, poručili su iz Vlade.

Marić je ministrom financija imenovan 2016. u vladi koju je vodio Tihomir Orešković, a tu je dužnost nastavio obnašati i u dvije vlade koje je vodio Andrej Plenković. Bilo je to razdoblje vrlo povoljnog financijskog okruženja, kamatne stope bile su na najnižim razinama u povijesti i u takvim okolnostima Marić je kao ministar financija uspio smanjiti javni dug i refinancirati ga po povoljnijim uvjetima. Kao ministar financija vodio je nekoliko krugova “porezne reforme” u kojima je uglavnom cilj bio povećati neto plaće promjenom pravila o porezu na dohodak.

Iz Vlade odlazi šest mjeseci prije ulaska Hrvatske u eurozonu. Navodno je time ispunio svoje političke ambicije. A možda ne želi riskirati stečeni ugled – najpopopularniji je ministar u Plenkovićevoj Vladi – u razdoblje koje slijedi i moglo bi biti puno rizičnije i izazvnije od razdoblja pandemije koje smo smatrali vrlo teškim i izazovnim.

“Da. Nije vrijeme za euro. Time to say good bye”, napisala je na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor.