Ministar Butković najavio još 200 mil. eura za razvoj lučke infrastrukture

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjeovao je na konferenciji o razvoju lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji te je najavio dodatnih više od 200 milijuna eura koji će se uložiti u luke i rive

40
U Škabrnji je ministar Butković obišao radove na rekonstrukciji raskrižja na državnoj cesti u vrijednosti nešto više od 743 tisuće eura [Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture]

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je gradilišta prometne infrastrukture u Šabrnji i Zadru. Sudjeovao je na konferenciji o razvoju lučke infrastrukture u toj županiji te je najavio dodatnih više od 200 milijuna eura koji će se uložiti u luke i rive.

Ukupni investicijski ciklus u cijelu prometnu infrastrukturu iznosi oko 3,5 milijarde eura, a n značajan dio odnosi se na ulaganja u obnovu luka, rivai i lukobran, istaknuo je ministar Butković.

“Mi smo zemlja okrenuta moru, živimo od mora i mene kao ministra veseli da smo u posljednjih nekoliko godina pokrenuli investicijski ciklus u gradnju i obnovu lučke infrastrukture. To je sada već više od 300 milijuna eura i tu najviše možemo zahvaliti europskim sredstvima i naravno, nacionalnim sredstvima koja su se utrostručili i učetverostručili u odnosu na 2016. godinu.

Mislim da je to dobro, jer nisu ti projekti samo u funkciji zaštite akvatorija i sigurnosti, nego su lice i naličje svakog otočnog ili priobalng mjesta, odnosno grada. U sljedećih sedam-osam godina ćemo imati dodatnih više od 200 milijuna eura ulaganja u luke, obnovu luka, riva, lukobrana…”, najavio je ministar mora. prometa i infrastrukture.

Dodao je da će do kraja ove godine iz nove omotnice biti raspisan javni poziv ukupne vrijednosti oko 120 milijuna eura.

U Škabrnji je ministar Butković obišao radove na rekonstrukciji raskrižja na državnoj cesti u vrijednosti nešto više od 743 tisuće eura. Nakon Škabrnje posjet je nastavio u Zadru gdje je sudjelovao u uvođenju izvođača u posao na raskrižju Žmirići.

U Škabrnji se radi o dva križanja državne i županijske ceste koja su nepregledna i  prometno vrlo nesigurna zbog velike frekvencije prometa. Radovi bi trebali biti završeni za šest mjeseci.

Za raskrižje Žmirići u Zadru, točnije projekt rekonstrukcije raskrižja na Žmirićima (DC306) s ulicama Put Nina i Matije Gupca, gdje je u posao uveden izvođač radova, ministar Butković rekao je kako je to jedan od velikih problema kad govorimo o prometnoj infrastrukturi i odvijanju prometa u Gradu Zadru, budući da se tamo, prvenstveno u ljetnim mjesecima, stvaraju velike gužve.

“Hrvatske ceste su u suradnji sa Gradom Zadrom osmislile taj projekt koji će krenuti. Njegova vrijednost je oko 5 i pol milijuna eura, a radovi će trajati 15 mjeseci“, dodao je pojasnivši kako će se, osim rješavanja križanja, još graditi i dodatne dvije ceste koje će biti u funkciji dok se radovi izvode kako bi se mogao odvijati promet.

“Za 15 mjeseci, kada se završi ovaj projekt, onda će i te pristupne ceste kao nerazvrstane biti u funkciji tako da ćemo dobiti dodatno rasterećenje prometa“, zaključio je ministar Butković.