Nano Energies optimizacijom tvrtkama smanjuje troškove energije

Prvi korisnici tvrtke na hrvatskom tržištu su bioplinska postrojenja i postrojenja na biomasu, koja su sada dio tvrtkine virtualne elektrane s gotovo 20 MW električne energije.

18
Dominik Marićević Nano Energiews
Dominik Maričević, Country Manager tvrtke Nano Energies Hrvatska

Tvrtka Nano Energies, koja se bavi optimizacijom proizvodnje i potrošnje električne energije za poslovne korisnike i uravnoteženjem mreže, započela je s radom u Hrvatskoj. Njeni prvi korisnici su bioplinska postrojenja i postrojenja na biomasu, koja su sada dio tvrtkine virtualne elektrane s gotovo 20 MW (fleksibilne) električne energije.

Tvrtka Nano Energies uz pomoć vlastitih hardverskih i softverskih rješenja povezuje brojne manje i veće proizvođače i potrošače električne energije u pametni sustav pod središnjim upravljanjem. Taj sustav djeluje kao jedna velika virtualna elektrana i omogućuje da korisnici smanje svoje ukupne troškove i istovremeno pomaže da nacionalna energetska mreža ostane uravnotežena. Uravnoteženje mreže omogućava značajniju uporabu energije iz obnovljivih izvora. Naime, njihova proizvodnja je promjenjiva i ovisi o vremenskim prilikama pa stvara neravnotežu u elektroenergetskom sustavu.

Kako bi elektroenergetska mreža bila stabilna, odnosno. kako bi se spriječili prekidi u napajanju električnom energijom, proizvodnja električne energije u svakom trenutku mora biti jednaka potrošnji. Tvrtka Nano Energies razvila je vlastito softversko rješenje kako bi omogućila komunikaciju sa sustavima za dispečiranje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). Time je, u slučaju neravnoteže u mreži, moguće putem komunikacije s virtualnom elektranom tvrtke Nano Energies Hrvatska, ponovo uspostaviti ravnotežu u mreži.

“Svojim korisnicima možemo pomoći da smanje troškove energije za 10 – 30 posto, a da pritom ne moraju transformirati svoje svakodnevno poslovanje. Naše djelovanje korisnici niti ne primjećuju, jer se cijeli postupak odvija automatski. Za tvrtke koje rade danonoćno i čija potrošnja energije varira, ušteda na troškovima može biti i veća”, objašnjava Dominik Maričević, Country Manager tvrtke Nano Energies Hrvatska.

Zahvaljujući dozvoli koju joj je ujesen 2021. izdala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), tvrtka Nano Energies Hrvatska postala je jedna od prvih koji su zakonski i u potpunosti ušli na hrvatsko tržište i predstavili uslugu virtualne elektrane. To znači da tvrtka može upravljati opremom svojih korisnika na daljinu, a da pritom nije njihov opskrbljivač električnom energijom.

Tvrtku Nano Energies osnovao je 2008. češki poduzetnik Petr Rokůsek. Prošle godine tvrtka je od prodaje prihodovala 116 milijuna eura, a trenutno ima 130 visokokvalificiranih zaposlenika – IT stručnjaka i programera, matematičara i stručnjaka za energiju iz obnovljivih izvora. Sjedište tvrtke je u Pragu.