AZ mirovinski fondovi će ulagati u poslovne nekretnine

AZ mirovinski fondovi dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli su 99,9% društva za poslovanje s nekretninama M7 Primo. Dokapitalizacija će biti iskorištena za preuzimanje logističko distributivnog centra

79
Kristijan Buk
Kristijana Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB-a

Nastavljajući s diverzifikacijom svoga ulagačkog portfelja i kontinuiranim traženjem prilika za ostvarivanje stabilnih povrata na ulaganja uz što je moguće manji rizik, AZ mirovinski fondovi započinju s dugoročnim ulaganjima u dionička društva čija je djelatnost ulaganje u poslovne nekretnine.

Dokapitalizacijom društva M7 Primo d.d u visini 161 milijun kuna AZ mirovinski fondovi u njemu su stekli vlasnički udio od 99,9 posto. Osnovna djelatnost društva M7 Primo d.d. je poslovanje s nekretninama, a sredstva dokapitalizacije bit će iskorištena za preuzimanje logističko distributivnog centra.

Poslovni planovi i strategija daljnjeg razvoja poslovanja društva M7 Primo, kao platforme za ulaganje u poslovne nekretnine, uz daljnje širenje i razvoj poslovanja u sektoru komercijalnih nekretnina, uključuju i uvrštenje na Zagrebačku burzu u razdoblju od najviše godinu dana od dokapitalizacije, što pokazuje spremnost društva na transparentno poslovanje i primjenu visokih standarda korporativnog upravljanja.

Struktura ulaganja se mijenja

“Okolnosti na tržištu značajno su se promijenile pa se i struktura ulaganja mijenja, a mi u AZ mirovinskim fondovima aktivno radimo na traženju novih dobrih investicijskih projekata. U svim našim ulaganjima, primarni je cilj optimalni prinos za naše članove uz prihvatljivu razinu rizika. Ovo najnovije ulaganje uz sve navedene pretpostavke omogućava nam i i dodatnu diverzifikaciju portfelja što je također jedan od strateških ciljeva. Ulaganje u logističko distribucijski sektor koji raste, osobito u novonastalim okolnostima uvjetovanim pandemijom bolesti COVID-19, prepoznali smo kao odličnu priliku proširenja naših ulaganja. Stručnu podršku u ovom projektu pruža nam iskusni profesionalac za upravljanje portfeljima nekretnina – M7 Real Estate Hrvatska.“, rekao je Mario Staroselčić, član Uprave AZ d.o.o. društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

M7 Real Estate Hrvatska d.o.o. dio je grupacije M7 Investment Group koja je jedan od vodećih specijalista za ulaganje i upravljanje komercijalnim nekretninama na europskom regionalnom tržištu. M7 kroz svoje fondove u nekretninske projekte ulaže samostalno i s drugim institucionalnim investitorima te upravlja portfeljima nekretnina u koje se ulaže s ciljem osiguranja očekivanih povrata na ulaganje. M7 trenutno upravlja portfeljima s više od 830 nekretnina čija vrijednost premašuje 5,3 milijarde eura, uglavnom u sektorima industrije i logistike, uredskih prostora i trgovačkih centara koji se nalaze u 14 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Fokus na podršci hrvatskom gospodarstvu

Komentirajući suradnju s AZ mirovinskim fondovima i savjetničku te stručnu podršku koju će osigurati za M7 Primo, Mirta Ceranac Poljak, direktorica M7 Real Estate Hrvatska izjavila je: “Izuzetno nam je drago da su AZ mirovinski fondovi kao vodeći institucionalni investitor u Hrvatskoj u nama prepoznali relevantnog partnera koji može pružiti cjelovitu uslugu savjetovanja, od izbora i procjene kvalitetnih prilika za ulaganje, do upravljanja samim nekretninama. Sigurna sam da ćemo zajedno uspješno razvijati platformu za ulaganja u poslovne nekretnine i maksimalno iskoristiti prilike koja se pružaju na ovom rastućem tržištu, uvodeći pri tome visoke europske standarde i najbolju praksu u upravljanju nekretninama”.

“Ono što ostaje fokus i konstanta u našem poslovanju, uz primarnu brigu za mirovinsku štednju članova, jest i želja da koliko je to god moguće unutar okvira i uvjeta koje naša ulaganja moraju zadovoljiti, podržimo razvoj i rast hrvatskog gospodarstva. Trenutna vrijednost ulaganja u u hrvatsko gospodarstvo iznosi 5,2 milijarde kuna te nastavljamo tražiti nove prilike s kojima će ta ulaganja nastaviti rasti“, zaključio je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ d.o.o. društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

>>AZ mirovinski fondovi uložili u The Garden Brewery i Imperial Rivieru