Nova splitska četvrt gradit će se na padinama Mosora

Na području Korešnice, na padinama Mosora iznad Žrnovnice, gradit će se nova gradska četvrt s oko tisuću stanova i popratnim društvenim, rekreacijskim i sportskim sadržajima

533
Korešnica

U Splitu je predstavljen natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice. Riječ je o zemljištu površine 15,3 hektara koje je Vlada poklonila gradu Splitu na sjednici održanoj u gradu pod Marjanom u svibnju 2018. godine.

Na tom području gradit će se nova gradska četvrt s oko tisuću stanova u kojima će svoj dom, kako je rekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, naći oko tri tisuće hrvatskih branitelja, mladih ljudi i znanstvenika. Gradnja bi trebala početi iduće godine.

Gradski prostorni plan na padinama Mosora iznad Žrnovnice predviđa gradnju stambenog naselja s popratnim društvenim, rekreacijskim i sportskim sadržajima.

Stanovi u Korešnici bili bi namijenjeni za potrebe ministarstava hrvatskih branitelja, demografije, obrane, unutarnjih poslova, znanosti i Središnjega državnog ureda za obnovu i stambenu izgradnju.

Prvo plansko širenje grada nakon više desetljeća

Predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela istaknuo je kako je riječ o prvom planskom širenju Splita nakon više desetljeća.

“Korešnica neće biti getoizirano naselje, nego miks skupina različitog socijalnog karaktera. Nakon što se natječajem izabere urbanističko rješenje, slijedi izrada urbanističkog plana uređenja, potom ishođenje dozvola za izgradnju i sama izgradnja naselja”, rekao je Žuvela te dodao kako će ovo širenje povezati i naselja u svom okruženju.

Projekt Korešnica predviđa 80 do 100 tisuća četvornih metara stambene površine, 9 tisuća četvornih metara javnih sadržaja kao što su dječji vrtići, pastoralni centar, manje trgovine, školska ambulanta i prostorije kotara, te više od 15 tisuća četvornih metara uređenih javnih zelenih površina.

>>U centru Splita otvoren boutique hotel Briig

Grad Split raspisat će natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja sljedećeg tjedna, a provest će ga Društvo arhitekata Splita.

Predsjednik žirija koje će vrednovati pristigle radove bit će dr.sc. Tihomir Jukić, a članovi Lea Pelivan, Tomislav Vreš, mr.sc. Gojko Berlengi, pročelnica Ureda za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Ana Sapunar te gradski vijećnik Božo Zadro kao zamjenik člana. Stručni savjetnici su Dražen Pejković i Luka Oršulić, u tehničkoj komisiji su Jana Novaković i Luka Mužinić. Tajnik natječaja je Dragan Žuvela.