Odobreno 60 mil. eura poticaja tvrtkama za fotonaponske elektrane

Iako je natječaj bio otoren i za bioplinske elektrane na biomasu, svi poticaji odobreni su za foronaponske elektrane. Ukupno je bilo raspoloživo 60 milijuna eura, a ukupna vrijednost investicija za koje su odobreni poticaji premašuje 120 milijuna eura

100
natječaj fotonaponske elektrane
[Image by Maria Godfrida from Pixabay]

Na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za poticaje domaćim tvrtkama za ugradnju fotonaponskih i bioplinskih elektrana na biomasu poticaji su odobreni 161 tvrtki.  Ukupno je bilo raspoloživo 60 milijuna eura poticaja iz Modernizacijskog fonda Europske uniije, a svi poticaji odobreni su za fotonaponske elektrane. Jedinu prijavu za izgradnju bioplinske elektrane poslala je tvrtka DS Smith iz Belišća, ali projekt nije prihvaćen zbog nezadovoljavajuće dokumentacije, odnosno zbog nedostatka građevinske dozvole.

Poticaji su dodijeljeni u iznosu od 100.000 do dva milijuna eura, a kod velikih tvrtki to iznosi 50 do 60 posto ukupne vrijednosti investicije. Kod manjih tvrtki udio poticaja doseže maksimalnih 80 posto vrijednosti investicije. Ukupna vrijednost investicija za koje su odobreni poticaji premašuje 120 milijuna eura.

U prijavi na natječaj tvrtke su morale prezentirati podatke o očekivanim uštedama energije i smanjenju emisija ugljičnih plinova, a uvjet je bio da elektrane budu postavljena na nekretninama tvrtke.

Tvrtke kojima su odobreni poticaji moraju intalirati fotonaponske elektrane u roku od 24 mjeseca od početka građevinskih radova, a električnu energiju proizvedenu u sustavu moći će koristiti za vlastite potrebe.