Kreće hrvatsko-norveški projekt instaliranja solarnih elektrana

Kroz pilot projekt instalirat će se solarne elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je milijun eura, a 854 tisuća eura od tog iznosa je bespovratno

237
Nakon uspješnog projekta solarnih panela na bazenima, Koprivnica će sada postaviti solarne panele na dvije osnovne škole te Centar za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce [Izvor: Bazeni Koprivnica]

U Koprivnici je predstavljen projekt One Sun Connecting North and South koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj i i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. Partner je Grad Koprivnica uz koji u projektu sudjeluje još 15 hrvatskih gradova i općina te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovni-tehnološki fakultet, odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Vrijednost projekta je milijun eura, a 854 tisuća eura od tog iznosa je bespovratno. Kroz pilot projekt instalirat će se solarne elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj, izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i smanjiti emisija štetnih plinova. Sama investicija u izgradnju solarnih panela vrijedna je 776 tisuća eura. Objekti na kojima će biti proveden pilot projekt uključuju školske zgrade, vrtiće, fakultete, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

U okviru projekta Grad Koprivnica će izgraditi tri fotonaponske elektrane: na Osnovnoj školi Braća Radić snage 60 kW, Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski snage 30 kW te COOR Podravsko sunce snage 30 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Koprivnicu iznosi gotovo 123 tisuće eura, od čega je više od 104 tisuće eura bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.