Paladina predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa u pet točaka

U idućih godinu dana cilj je započeti izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova, najavio je Paladina. Prioritet je osigurati do zime primjeren smještaj građanima koji još uvijek žive u kontejnerima

26
plan ubrzanja obnove
ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina [foto: screenshot HTV]

Do kraja ljeta trebale bi početi sve vrste obnove u Zagrebu i na Banovini, najavio je  ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavljajući plan ubrzanja obnove nakon potresa koji sa sastoji od pet točaka.

Cilj je do kraja ljeta započeti radove na više stotina gradilišta konstrukcijske obnove i zamjenskih kuća a u idućih godinu dana započeti izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova, najavio je Paladina. Prioritet je osigurati do zime primjeren smještaj građanima koji još uvijek žive u kontejnerima.

Velika promjena koja bi trebala ubrzati obnovu je okrupnjivanje javne nabave: “Umjesto da za 30 objekata raspisujemo 30 nabava, na osnovu generičkih troškovnika raspisat ćemo jednu nabavu na osnovu okvirnog sporazuma koji će biti na duži rok”. Provedbena tijela uzimat će u obzir poremećaje na tržištu građevinskih materijala i usluga.

Poradit će se na boljoj organizaciji i dodatnom zapošljavanju ljudi, a preustrojit će se i Fond za obnovu.

“Potpuno je jasno da nakon godinu i pol dana od kada je započelo formiranje Fonda, u ovom trenutku nemamo na području grada Zagreba i okolice, na području obnove kojom se bavi Fond, niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, potpuno jasno govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene. Već imamo određene ideje i te organizacijske promjene će biti provedene u narednih mjesec do dva dana najduže”, rekao je ministar Paladina.

Trenutačno je obrađeno 15 posto zahtjeva, a Paladina očekuje da se tempo obrade ubrza dva do tri puta.

Uvodi se naknada za operativni trošak građana koji sami obnavljaju. Paladina očekuje da će u idućih nekoliko mjeseci početi i obnova višestambenih zgrada.

“Ovi navedeni ciljevi su optimistični, ali realni. Ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo”, poručio je ministar.