Porsche u Rimca uložio dodatnih 70 mil. eura i povećao udjel na 24 posto

Ovo je treće ulaganje Porschea u Rimac. Prvi put je njemački proizvođač automobila u Rimac Automobile uložio 2018. godine, a svoj udjel je povećao rujnu 2019. godine

60
Rimac automobili
Mate Rimac (izvor: Rimac Automobili)

Tvrtka Rimac Automobili dobila je novu financijsku injekciju: njemačka korporacija Porsche AG objavila je u ponedjeljak da u hrvatsku tvrtku uložila 70 milijuna eura, čime je svoj vlasnički udio povećala s 15 na 24 posto.

Ovo je treće ulaganje Porschea u Rimac. Prvi put je njemački proizvođač automobila u Rimac Automobile uložio 2018. godine, a svoj udjel je povećao u rujnu 2019. godine. Nekoliko mjeseci ranije Hyundai Motor Company i Kia Motors zajedno su u Rimca uložili 80 milijuna eura.

“Porsche nam je velika podrška od 2018. godine i uvijek nam je bila čast što imamo tako snažnu suradnju s jednim od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom našeg poduzeća”, kazao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Rimac je tvrtku osnovao 2009. godine, a vjerojatno je najpoznatiji po svojim električnim hiper automobilima, poput dvosjeda C Two kojeg je predstavio 2018. godine na međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Vozilo ima 1914 konjskih snaga, maksimalna brzina mu je 256 milja na sat, a do 60 milja na sat ubrzava za 1,85 sekundi. Konačnu verziju modela C Two Rimac bi trebao predstaviti ove godine.

Rimac – ključan dobavljač u segmentu visoke tehnologije

Međutim, iako je zbog svojih električnih automobila najvidljivija, tvrtka Rimac Automobili, koja danas zapošljava tisuću ljudi, fokusirana je na razvoj tehnologije visokonaponskih baterija, električnih pogonskih sklopova te digitalnih sučelja između ljudi i strojeva.

Porsche je, prema komentarima Lutza Meschkea, zamjenika predsjednika izvršnog odbora Porschea, najviše zainteresiran za Rimčev razvoj komponenata. Meschke je napomenuo da je Rimac “izvrsno pozicioniran u prototipskim rješenjima i malim serijama” te da je “na dobrom putu da postane ključan dobavljač za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije”.

Rimac Automobili surađuju s nizom proizvođača automobila, među kojima su Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg.

Mate Rimac: Projekti i dioničari su potpuno odvojeni

Prema Meschkeu, Porsche je već kod Rimca naručio razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata. Unatoč kontinuiranim ulaganjima, Porsche navodi da nema kontrolni udio u Rimcu.

“Budući da su naši klijenti mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta, i za Rimac i za Porsche važno je da ostanemo potpuno neovisni. Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente”, kazao je Mate Rimac.