Zagrebački FER bit će među prvim niskougljičnim fakultetima

Ukupna vrijendnost novog projekta izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika - SOLAR FER - iznosi 815.000 eura. Solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

25
SOLAR FER

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) predstavljen je novi projekt izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika pod nazivom SOLAR FER. Projekt punog naziva ”Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11” ukupne je vrijednosti 815.000 eura, a financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000,00 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Nova solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

Orijentiranost na održivost i obnovljive izvore energije

Fakultet elektrotehnike i računarstva je već godinama znanstveno, nastavno i stručno orijentiran na održivosti, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, pojašnjavaju na FER-u. To pokazuju i nastavnim programom, kao i Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji provodi zajedno za zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Znanstvenu i stručnu izvrsnost u posljednje tri godine FER-ovci su nadogradili nizom investicija: od nove solarne elektrane (druge na krovu FER-a), niza baterijskih spremnika, sustavom upravljanja potrošnjom energije, punionicom za električna vozila….

“Novim projektom solarne elektrane od čak 600 kW radimo veliki korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni”, poručio je na predstavljanju Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije.

Tomislav Capuder, voditelj FER-ovog projekta, kazao je da se na Fakultetu već niz godina traže modeli i načini kako bi potrošnja energije dolazila u što većem postotku iz obnovljivih izvora – “Dosadašnje dvije postojeće solarne elektrane, baterijski sustavi, upravljiva potrošnja toplinskom i rashladnom energijom te punionice za električna vozila ovim projektom dobivaju potpuno novu dimenziju i značaj. Nova solarna elektrana i pripadni baterijski spremnik omogućit će Fakultetu značajnu lokalnu proizvodnju potrošene energije, ali i omogućiti neke nove nastavne i istraživačke smjerove u našem radu.”

20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije

Srećko Tamburović u ime Programskog partnera, Energetskog instituta Hrvoje Požar kazao je da je u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije plasirano gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Istaknuo je kako je uspješnim partnerstvom ministarstva i energetskog instituta pokrenut  niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora za grijanje i hlađenje zgrada, u suradnji sa svim relevantnim institucijama pokrenut je niz investicija u primjenu geotermalnih izvora energije za različite namjene te je osnovan nacionalni trening centar za zgrade gotovo nulte energije.

Uz navedene obnovljive izvore energije pokrenut je i niz investicija u korištenje energije Sunca na 172 zgrade različite namjene ukupne snage preko 12 MWp te se, zahvaljujući projektnoj prijavi FER-a, instalira i baterijski spremnik energije koji će balansirati proizvodnju električne energije iz Sunčane elektrane i potrošnju fakulteta“, kazao je Tamburović.

„Kroz projekte One Sun i Green VTC sufinancirane iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, programa „Energija i klimatske promjene“, financirana je izgradnja ukupno 36 fotonaponskih elektrana na javnim objektima za 20 pojedinačnih naručitelja ukupne vršne snage više od 1,6 MWp, u vrijednosti gotovo 2 milijuna eura, istaknuo je pak Jurica Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever.

Na FER-u ističu da bi bili zadovoljniji i ponosniji da su ovakav projekt mogli prezentirati prije barem pet godina, ali vjeruju da ovaj primjer treba slijediti kao primjer dobre prakse kako u nasljeđe ostaviti energetski zelenu i učinkovitu Hrvatsku.