Prošle godine u inozemstvo raditi otišlo 4.887 osoba

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošlogodišnja prosječna stopa nezaposlenosti pala je na 15 posto

39
Državni zavod za statistiku, nezaposlenost

Prema preliminarnim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu prošle godine iznosila je 14,8 posto, objavili su analitičari Raiffeisen banke. Očekivano, na mjesečnoj razini je došlo do pogoršanja stope nezaposlenosti (za 0,4 postotna boda), na što su prethodno upućivali i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) o broju nezaposlenih u prosincu koji je na mjesečnoj razini porastao za 4.350 osoba odnosno 1,9 posto.

Istovremeno je na godišnjoj razini nastavljen pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti za 2,4 postotna boda niža u usporedbi s istim mjesecom 2015.

S objavljenim podacima za prosinac zaokružena je statistika o stopi nezaposlenosti na razini cijele prošle godine. Tako je u 2016. prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 15 posto što je za 2 postotna boda niže u odnosu na prethodnu godinu. Premda ohrabrujući podatak, ipak nije u potpunosti odraz strukturnih poboljšanja (poput rasta zapošljavanja).

Naprotiv, dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.).

Osim toga, posljednji podaci HZZ-a ukazuju na ozbiljne strukturne i demografske probleme, dodatno intenzivirane ekonomskim migracijama stanovništva. Tako je samo u prošloj godini ukupan broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 4.887 što je za 2,5 posto više u usporedbi s 2015. godinom.

U ovoj godini analitičari RBA očekuju nastavak pozitivnog godišnjeg tenda u kretanju (ne)zaposlenosti, no pritom je važno naglasiti još uvijek prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te nisku razinu zaposlenosti (što Hrvatsku svrstava na samo začelje ljestvice pokazatelja stope zaposlenosti na razini Europske Unije).