Rimac će u Stupniku graditi Centar za ispitivanje tehnologije

Centar bi se gradio na područjiu općine Stupnik i bio bi povezan s Kampusom koji će se graditi na području susjedne lokalne jednice, grada Sveta Nedelja. Izgradnjom prometnice koja bi povezivala Kampus i istraživački centar nastao bi kompleks površine 34 hektara

159
Centar za ispitivanje tehnologje
Mate Rimac

Prije otprilike mjesec dana predstavljen je projekt kampusa tvrtke Rimac automobili. No, tvrtka pokreće još jednu investiciju: gradnju Centra za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila. Prema dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Centar bi se gradio na području općine Stupnik, koja graniči s područjem Grada Sveta Nedelja gdje će se graditi kampus i gdje se trenutno nalazi sjedište tvrtke Rimac automobili. Prostirao bi se na površini od 14 hektara, piše Jutarnji list.

Centar bi se trebao graditi na području bivše vojne baze na kojem je državna tvrtka Agencija Alan trebala graditi tvornicu streljiva. Početkom kolovoza 2019. Vlada je dala suglasnost da se zemljište unese u temeljni kapital  Agencije Alan, a prošlog je mjeseca tu suglasnost povukla.

“Gradnja Centra za ispitivanje tehnologije i komponenti električnih vozila obuhvaća izvedbu proizvodne hale, hale za testiranje, pomoćne zgrade i porte, infiltracijske kišne lagune, interne prometnice, parkirališta te manipulativnog dvorišta ukupnog zahvata oko 14 hektara”, navodi se u rješenju Ministarstvo gospodarstva.

Kampus i istraživački centar kao jedna cjelina

Prema rješenju Ministarstva tvrtka Rimac Automobili oslobođena je obveze da provede postupak procjene utjecaja na okoliš gradnje spomenutog centra. Naime, u redovitoj proceduri za takve investicije Rimac Automobili podnijeli su zahtjev Ministarstvu za provedbu prethodne ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, a zeleno svjetlo koje su dobili 27. travnja ove godine podrazumijeva, prema rješenju, da u roku od dvije godine zatraže izdavanje lokacijske dozvole za gradnju Centra za ispitivanje električnih vozila.

Iako su Kampus i Centar za ispitivanje električnih vozila dva odvojena projekta na dvije teritorijalne jedinice, oni bi, prema rješenju Ministarstva gospodarstva, trebali činiti jednu cjelinu.

U planu je, naime, gradnja prometnice koja bi povezivala Kampus i istraživački centar. Tako bi nastao kompleks Rimac Automobila ukupne površine 34 hektara, od čega na Kampus, s novom upravnom zgradom, pogonima, skladištima, izložbenom dvoranom, prostorijama za opuštanje zaposlenih, otpada 20 hektara.

Prema najavama investicija u Kampus vrijedna je 200 milijuna eura, a gradnja bi trebala biti završena do kraja 2023. godine. Detalji investicije u Centar za ispitivanje tehnologije i komponenti električnih vozila za sada nisu poznati.

>>Rimac Automobili predstavili projekt korporativnog kampusa