Saznajte koja su najvrjednija hrvatska poduzeća

Konzultantska kuća Prima Bon objavila je listu najvrjednijih hrvatskih poduzeća po vlastitoj metodologiji procjene vrijednosti: na njoj ima i nekoliko iznenađenja!

107

Konzultantska kuća Prima Bon objavila je listu najvrjednijih hrvatskih poduzeća po vlastitoj metodologiji procjene vrijednosti. Direktora Prima Bona Predrag Novačić objasnio je za Ekonomski Lab ideju iza ovog projekta.

“Iako je sposobnost generiranja određene visine dobiti ili prihoda dobra polazišna točka za vrednovanje poduzeća, ona nam ni izbliza ne govori koliko je to poduzeće zaista vrijedno. I mi poduzetnici često romantiziramo vrijednost svog poduzeća, pa nam ovakva objektivna procjena dobro dođe. Osim toga, ovakve su analize po narudžbi obično veoma skupe, a mi smo htjeli ovu uslugu procjene učiniti dostupnijom. U našem se izračunu koristi više priznatih metoda u procjenjivanju vrijednosti, iz kojih uzimamo medijalnu vrijednost”, rekao je Novačić.

“Na vrhu popisa nalaze se dva poduzeća koja se često percipiraju kao neučinkovita, prezadužena, s previše zaposlenih… ipak, to ne znači da se njima dobro upravlja. Radi se o poduzećima s velikom imovinom i, ponavljam, treba vidjeti kako će se procjena njihove vrijednosti kretati kroz vrijeme. Bilo mi je zanimljivo vidjeti da se neke tradicionalne domaće perjanice, poput INA-e i HEP-a, nalaze ispod njih”, komentirao je Novačić.

U procjeni se kombinira sedam različitih metoda

“Iako je medijan dobra početna točka, svaka od sedam metoda vrednovanja koje se koriste važna je, jer ne možemo sva poduzeća vrednovati na isti način. Tako će se softverske kompanije vrednovati na drukčiji način od, primjerice, građevinskih”, tumači Novačić. “Zato se unutar našeg sučelja mogu vidjeti rezultati svih metoda, kao i drugi korisni izračuni, poput Altmanovog Z-score modela i slično.”

top 100 tvrtki u RH
Top 100 poduzeća u Hrvatskoj prema procjeni vrijednosti

Više od polovice najvrjednijih poduzeća, ili čak 56 od 100, ima sjedište u Zagrebu. Još su tri iz Velike Gorice, a dva iz Sesveta. Upada u oči da su samo tri iz Splita, uz jedno iz Kaštel Štafilića i Omiša, a tek dva iz Osijeka. Rijeka je naše drugo najbrojnije središte najvrjednijih poduzeća s njih četiri. U Istri po dva laureata imaju Rovinj, Poreč i Pula, uz jedno u Lupoglavu – ukupno sedam. Vidljivo je da gradovi poput Siska, Varaždina, Šibenika ili Slavonskog Broda nemaju ni jedno poduzeće na ovoj listi.

Što se industrija tiče, u vrhu su kompanije koje se bave prometom (gradnjom autocesta) i energetikom, slijede brojna hotelska poduzeća, koja su najčešća na Jadranu. U sredini liste nalazi se nekoliko poduzeća povezanih s aerodromima, a od otprilike pedesetog mjesta nadalje česta su različita proizvodna poduzeća, kao i ona koja se bave izgradnjom i prodajom nekretnina.

Ne iznenađuje da je na popisu samo 16 poduzeća koja su zabilježila gubitak u poslovanju u 2019. godini, a najveći među njima je, iz poznatih razloga, imala Fortenova grupa d.d.
100 najvrjednijih poduzeća zajedno su zapošljavala više od 116.000 ljudi, uvezla su više od 41 milijarde kuna roba i usluga, a izvezla preko 36 milijardi. Pritom je, očekivano, sama INA d.d. uvezla više od trećine ukupnog iznosa.