Kako će Hrvatska do 2032. postati digitalno i gospodarski konkurentna

Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama", rekao je Gordan Kožulj iz Deloittea

27
Strategije digitalne Hrvatske
Gordan Kožulj iz Deloiitea i državni tajnik Bernard Gršić

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) s konzultantskom tvrtkom Deloitte napravio je Nacrt Strategije digitalne Hrvatske do 2032. koji je poslan u e-Savjetovanje. Državni ured teži pravovremenom informiranju i uključivanju šire javnosti kako bi svi građani mogli sudjelovati i dati svoje sugestije, prijedloge i komentare.

Digitalna transformacija proces je koji traje već jedno vrijeme, pa tako danas u Hrvatskoj više od 1,7 milijuna građana koristi platformu e-Građani koja postavlja nove standarde komunikacije između građana i javne uprave. U pogledu digitalne pismenosti, koja je uz povezivost ključni element za uspješnu digitalnu transformaciju, Hrvatska je iznad prosjeka, pogotovo u svjetlu činjenice da su mladi u Hrvatskoj u toj kategoriji u samom vrhu EU-a.

“Nije upitno da Hrvatska ima budućnost, naši mladi su iznadprosječno digitalno pismeni i garancija su da sve ovo što radimo danas ima smisla. Svi koraci koje ćemo napraviti u narednih nekoliko godina transformirat će Hrvatsku i kroz digitalnu transformaciju postaviti nove standarde komunikacije, poslovanja i učenja”, poručio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društvaBernard Gršić na konferenciji za medije na kojoj je s Gordanom Kožuljom iz Deloittea predstavio ključne odrednice Strategije.

Područja u kojima smo ispod prosjeka EU, poput javnih usluga i povezivosti su izazovi za koje imamo jasan plan, ne samo kako nadoknaditi zaostatak nego i značajno popraviti poziciju Hrvatske.

“Upravo ova Strategija pruža odgovor na pitanje ‘što’ i ‘kako’ te koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane da se uključe, predlože inicijative koje mogu ubrzati i poboljšati proces digitalne transformacije. Ovo je proces koji nema alternative i njegov je cilj stvoriti prepostavke da budemo agilni, brzi i produktivni i na taj način da poboljšamo životni standard svih hrvatskih građana“, rekao je čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

“Ovom Strategijom želimo postaviti prioritete javnih politika koje djeluje poticajno na tehnološki razvoj i inovacije, na digitalne kompetencije građana i povećanje broja stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te na primjenu naprednih tehnologija u javnim i tržišnim djelatnostima. Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama”, rekao je Gordan Kožulj, direktor Odjela za poslovnog savjetovanja u tvrtki Deloitte.

Do sada je putem Stručne radne skupe i četiriju podskupina svoj doprinos sadržaju ove Strategiji dalo više od 100 predstavnika iz 41 organizacije koje obuhvaćaju državne institucije, akademsku zajednicu i privatnog sektora. Putem e-savjetovanja omogućuje se i svima ostalim zainteresiranim građanima da daju svoj osvrnu na tekst nacrta Strategije prije njene finalizacije.