Sve se posložilo: Pavao Vujnovac preuzima Fortenova grupu

Jedan od najvećih izazova bit će servisiranje kredota od 1,2 milijarde eura s visokim kamatama. Ima li Vujnovac kapacitet servisirati takav dug?

69
Fortenova
[Izvor: Fortenova]

Vlasnik ENNA grupe Pavao Vujnovac bit će novi većinski vlasnik Fortenova grupe, odlučili su nesankcionirani dioničari. Oni su na skupštini Grupe održanoj u utorak većinom glasova poduprli dogovor o novoj vlasničkoj strukturi u kojoj više neće biti ruskih suvlasnika – Sberbanke i VTB-a koji su imali više od polovice udjela.

Cijena preuzimanja može dosegnuti najviše 660 milijuna eura – 500 milijuna eura uplatit će se odmah nakon prodaje, a 160 milijuna uvjetovano je daljnjim financijskim poslovanjem tvrtke. Partneri i dobavljači bivšeg Agrokora takvim će raspletom naplatiti dugove od 82 milijuna eura s kamatama.

Formalno u procesu prodaje može sudjelovati svih 600 nesankcioniranih dioničara. Najveći među njima, s udjelom od 27 posto, je tvrtka Open Pass Pavla Vujnovca koji sada ima šansu postati većinskim vlasnikom nove tvrtke. Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura znat će se krajem veljače kada se zaključi proces prodaje, no Open Pass pristao je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa ako ostali dioničari ne iskažu interes za dodatnom investicijom.

Sankcionirani dioničari bit će isplaćeni

Prema odobrenom dogovoru, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionirane dioničare. Oni će biti isplaćeni, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uvjetima sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama moći će prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, dobrovoljno dodatno investirati kako bi povećali svoj suvlasnički udjel ili izaći iz vlasničke strukture uz isplatu njihovih udjela.

Sankcioniranim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

“Ovo rješenje također jednako štiti nesankcionirane i sankcionirane dioničare, kojima se isplatom dogovorenog iznosa čuva vrijednost njihova ulaganja, a koja se svakim danom daljnjeg poslovanja uz sankcionirano suvlasništvo nažalost smanjuje. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike”, ističe se u priopćenju Fortenova grupe.

“Nakon ove odluke naši dioničari mogu odabrati jednu od ponuđenih opcija, a budući da transakcija treba dobiti i odobrenja nekih sankcijskih tijela i regulatora za tržišno natjecanje, očekujemo da ćemo ju zaključiti u drugom kvartalu iduće godine. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike”, istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Open Pass pak u priopćenju navodi kako su izglasavanjem transakcije s ciljem reorganizacije vlasničke strukture Fortenova grupe zacrtani temelji održivosti kompanije.

“Fortenova grupa je od iznimnoga značaja za gospodarstva svih zemalja regije te smo uvjereni kako će ovaj korak omogućiti iskorištavanje njezina punog potencijala”, navodi u priopćenju Open Pass. “Posebno ističemo da će završetkom procesa dobavljači bivšeg Agrokora naplatiti više od 83 milijuna eura duga s kamatama, a uvjereni smo kako će veliki broj dioničara s pravom sudjelovanja izabrati opciju uključiti se u novu vlasničku strukturu.”

“Vjerujemo u što skorije potpisivanje preostale transakcijske dokumentacije, brzo rješavanje službenih postupaka kod nadležnih regulatora, ali i u refinanciranje duga nakon uspješnog zaključenja transakcije, kao ključnog izazova koji je i dalje pred kompanijom”, poručuju iz Open Passa.

Oglasio se i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je poručio kako je najbitnije da je kompanija “stabilna i na nogama. “Mi ne ulazimo tko je vlasnik te kompanije i kakva će vlasnička struktura biti jučer, kakva je danas ili kakva će možda biti sutra. Nama je važno da kompanija funkcionira, zapošljava ljude jer ima portfelj koji se odnosi na poljoprivredu i portfelj koji se odnosi na hranu, i cijeli ovaj treći segment koji se odnosi na lanac maloprodaje. Svi su oni bitni i važni za hrvatsko gospodarstvo. S aspekta Hrvatske, važno je da kompanija funkcionira.”

Kupnjom Fortenove Vujnovac preuzima i kredit od 1,2 milijarde eura s visokom kamatom koji će morati refinancirati. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da ne bi ulazio u špekulacije nastaje li nova velika kompanija koja može ugroziti hrvatsko gospodarstvo.

“Bilo koju kompaniju treba gledati u kontekstu njene zaduženosti i mogućnosti da servisira te dugove. Ono što se dogodilo u slučaju Agrokora je da su dugovi bili veći od kapaciteta kompanije da ih servisira. Nisam gledao te pokazatelje za ovu Grupu, ali ako sama grupa ima kapacitet servisiranja svoje zaduženosti i ako je ta zaduženost ograničena, onda problema ne bi trebalo biti”, rekao je guverner.