Sto najvećih svjetskih poduzeća vrijedi 20 bilijuna dolara

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu u godinu dana porasla je za 2,6 bilijuna dolara, odnosno 15 posto, pokazala je PwC-ova analiza Global Top 100

766
Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća
Unatoč šestom mjestu na listi prema apsolutnom rastu tržišne kapitalizacije u proteklih godiu dana, Apple Inc. je sedmu godinu za redom vodeća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji (Izvor: flickr, Arild Finne Nybø)

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu u razdoblju od 31. ožujka 2017. do 31. ožujka 2018. porasla je za 2.597 milijardi  (2,6 bilijuna) dolara, odnosno 15 posto, pokazala je PwC-ova analiza Global Top 100.  Povećanje se nastavlja na porast od 12 posto iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne financijske krize na ovamo iz godine u godinu bilježi rast.

Za čak 48 posto prirasta u protekloj godini zaslužne su američke tvrtke, zahvaljujući prije svega stabilnim gospodarskim uvjetima i vodećem položaju u tehnološkom sektoru. Europa bilježi porast tržišne kapitalizacije drugu godinu za redom, uz nepromijenjeni tržišni udio.

Najviše iz SAD-a

Već četvrtu godinu za redom više od polovice od sto najvećih svjetskih poduzeća ima sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove godine među vodećih sto ih je 54 dok ih je godinu dana ranije bilo 55. SAD također drži 61 posto ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad u odnosu na lanjskih 63 posto.

Amazon je najuspješnija tvrtka prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 posto više u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske tvrtke: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 posto, i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 posto. Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su tvrtke Microsoft, Alphabet i Apple.

Apple sedmu godinu za redom predvodi listu

Unatoč šestom mjestu na listi prema apsolutnom rastu tržišne kapitalizacije u proteklih godiu dana, Apple Inc. je sedmu godinu za redom vodeća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom, koji drži drugo mjesto, smanjila se za četvrtinu, zabilježivši u godinu dana pad sa 175 milijardi dolara na 132 milijarde dolara.

Apple je također dioničarima isplatio više od svih ostalih društava. U kalendarskoj 2017. isplatio je ulagačima u obliku dividende i otkupa dionica dodatnu 31 milijardu dolara, dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara. JP Morgan Chase zauzima drugo mjesto prema raspodjeli vrijednosti s 24 milijarde dolara, odnosno 18 milijardi dolara više u odnosu na prethodnu godinu.

Promatramo li po sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači u tržišnoj kapitalizaciji pred financijskim sektorom, dok prodaja robe široke potrošnje zauzima treće mjesto. Tri najveća poduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora (Apple, Alphabet, Microsoft), a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao s lanjskog šestog mjesta.

Udio europskih poduzeća 17 posto

Europska poduzeća osobito je teško pogodila globalna financijska kriza prije deset godina, otkada njihova tržišna kapitalizacija doživljava oscilacije. Međutim, tijekom prošle godine Europa je nastavila s postupnim oporavkom. Broj europskih poduzeća među najvećih 100 povećao se s 22 na 23 poduzeća, uz ukupni rast tržišne kapitalizacije za 331 milijardu dolara.

Unatoč ovom poboljšanju Europa još nije dostigla razinu iz 2010. godine kada su među vodećih sto globalnih poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji bila 33 europska. A njezin tržišni udio od 17 posto u 2018. godini, bez obzira što se nije promijenio u odnosu na 2017. godinu, znatno je manji od 27 posto koliko je iznosio 2009. godine.

Veliki rast kineskih poduzeća

Tržišna kapitalizacija kineskih trgovačkih društava uvrštenih u 100 najvećih skočila je u godinu dana 57 posto. Među sto najvećih je ove godine 12 kineskih društava, a prošle godine bilo ih je 10. Hong Kong je također povećao broj poduzeća u Top100 s jednog u 2017. na ovogodišnja tri poduzeća.

Prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, Tencent je, drugu godinu za redom, vodeće kinesko društvo te ukupno gledano drugo najuspješnije poduzeće nakon Amazona. Tencent je u godinu dana povećao vrijednost za 82 posto odnosno na 496 milijarde dolara.

Alibaba je drugo najuspješnije kinesko poduzeće i treće ukupno, s rastom vrijednosti od 75 posto na 470 milijardi dolara. Ova značajna povećanja pogurnule su obje tvrtke među 10 najvećih u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji: Tencent je zauzeo peto, a Alibaba sedmo mjesto.

“Među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrijednosti vodećih kineskih poduzeća. Američka poduzeća niz su godina koristile svoj globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka svijeta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta, koja prije svega počivaju na golemom kineskom tržištu, kako bi sustigla američko vodstvo. Ulazak Tencenta i Alibabe među 10 najvećih jasan je pokazatelj njihovog uspjeha u tim nastojanjima“, rekao je o rezultatima analize Ross Hunter, partner i voditelj centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama u PwC-u.