Drniš: 5,6 mil. kuna za uređenje biciklističke staze Promina i hostela

Projekt je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. u okviru programa Promicanja održivog razvoja prirodne baštine

150
Projekt predviđa uređenje pješačko-biciklističke staze Promina s postavljanjem interpretacijskih tabli i urbane opreme te uređenje dva odmorišta

Grad Drniš i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije prijavili su projekt Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000 na natječaj za dodjelu sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je vrijedan više od 5,6 milijuna kuna, piše Šibenski portal.

Svrha projekta je održivi razvoj zaštićenog prirodnog područja na području Drniša kroz valorizaciju lokaliteta ekološke mreže Natura 2000, interpretaciju prirodne baštine, educiranje posjetitelja o značajkama i važnosti spomenutih lokaliteta ekološke mreže uz kontinuiranu promociju i marketinške aktivnosti.

Uređenje biciklističke staze

Predviđeni su uređenje pješačko-biciklističke staze Promina s postavljanjem interpretacijskih tabli i urbane opreme te uređenje dva odmorišta, uređenje hostela s 20 kreveta u Drnišu, dopuna sustava javnih bicikli za 12 električnih i planinskih bicikala s terminalom. Projektom se planira izrada aplikacije Natura Drniš za edukaciju i interpretaciju drniškog područja zaštićenog Natura 2000 ekološkom mrežom, izradu interaktivne knjige kao spoj klasične knjige i zvučnih efekata za učenje uz zabavu te monitoring zaštićenih ptica.

Projekt bi trebao biti realiziran od listopada ove do studenoga 2019. godine. Očekuje se da će 85 posto sredstva potrebnih za provedbu proekta biti odobreno bespovratno iz EU fondova.

Prema službenim podacima drniške Turističke zajednice broj posjetitelja u posljednjih šest godina rastao je po prosječnoj stopi od 20 posto godišnje, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2016. broj hostela povećan je za više od 40 posto, broj noćenja u takvim objektima 29 posto te broj dolazaka 31 posto.