Europska hotelska industrija neće se oporaviti prije 2023.

Iako se dionici nadaju oporavku ovog ljeta, ograničenja koja vrijede za putovanja bacaju sjenku na optimistična očekivanja. Prema analitičarima Allianza, europski neovisni hotelski sektor ovog će ljeta vratiti tek četvrtinu pada iz 2020. godine

25
fImage by ming dai from Pixabay]

Pandemija će bitno utjecati na europsku hotelijersku industriju u 2021. godini. ComprarAcciones.com nakon analize iznio je procjenu da bi prihod u ovoj godini mogao biti prepolovljen u odnosu na 2019.

Analitičari tako loš učinak pripisuju činjenici da će se hotelijerska industrija najduže oporavljati. Potpuni oporavak očekuje se tek 2023., ali oporavak bi mogao potrajati i duže jer ograničenja putovanja i potreba održavanja fizičkih razmaka i dalje uzimaju danak.

Studija tvrtke S&P Global pokazuje da bi u sljedećih nekoliko godina poslovna putovanja mogla zabilježiti pad od 10% do 30%.To znači da se hoteli fokusirani na organizaciju konferencija i velike skupine neće oporaviti sve dok pandemija ne bude potpuno pod nadzorom.

Vlasnici hotela u europskoj regiji među najvećim su gubitnicima u razdoblju pandemije, Njihovi gubici nastavit će i tijekom prve polovice 2021. Projekcije su da će u tom razdoblju izgubiti u prosjeku 50% do 80% varijabilne najamnine te 15% do 30% prihoda od fiksnog najma.

Prema izvješću konzultantske kuće HVS, specijalizirane za hotelijersku industriju, opseg transakcija u sektoru u 2020. smanjio se za 69 posto u odnosu na rekordnu vrijednost iz 2019., s 27,1 milijarde eura na 8,5 milijardi eura. Pad je znatno veći od 3,1 milijarde eura koliko je iznosio pad 2009. u vrijeme Globalne financijske krize.

Samoi u prvom tromjesečju ove godine zabilježeno 48 posto ukupnog broja transakcija u europskoj hotelijerskoj industriji u 2020. godini. Obujam transakcija u siječnju i veljači iznosio je 2,7 milijardi eura, što je za 2,5 posto više nego 2019.

Iako se dionici nadaju oporavku ovog ljeta, ograničenja koja vrijede za putovanja bacaju sjenku na optimistična očekivanja. Prema analitičarima Allianza, europski neovisni hotelski sektor ovog će ljeta vratiti tek četvrtinu pada iz 2020. godine.

Ako ograničenja ostanu na snazi tijekom ljeta, Goldman Sachs predviđa da će Južna Europa izgubiti do 1,3 posto gospodarskog rasta. Međutim, postupnim ukidanjem ograničenja u regiji, potražnja bi trebala znatno porasti. Prema Euleru Hermesu, godišnji promet europske industrije hotelskog smještaja u 2021. mogao bi porasti za 28 posto. Ali to je i dalje oko 39 posto ispod razine iz 2019.