Masterindex: Na ljetovanje se ove godine sprema 74 posto ispitanika

Glavni motiv za propuštanje ljetovanje ove godine je financijska nesigurnost, a većina ispitanika planira ljetovati u privatnom smještaju, pokazalo je istraživanje MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard u travnju ove godine provela agencija Improve

30
Masterindex putovanja

Epidemiološke mjere, strah zbog zaraze koronavirusom te financijska neizvjesnost bili su glavni razlozi velikog pada u segmentu putovanja tijekom pandemije. No, i to se polagano mijenja pa se sve više ljudi u Hrvatskoj – čak 20 postotnih poena više nego 2020. – odlučuje na godišnji odmor, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard u travnju ove godine provela agencija Improve.

U 2020. je tako 54 posto ispitanika planiralo ljetni godišnji odmor, a 2021. je broj onih koji imaju takve planove porastao na 68 posto. Otad je rast nešto usporio, pa ove godine na ljetovanje u Hrvatsku planira 74 posto ispitanika. Među njima prednjače oni s većim primanjima te ispitanici iz Zagreba (87%).

Financije su glavni izazov

Financijska nesigurnost je ove godine još snažniji motiv za propuštanje ljetovanja u Hrvatskoj. U 2021. to je kao razlog za propuštanje ljetovanja navelo 28 posto ispitanika, dok se ta brojka u 2022. podigla za 15 postotnih bodova pa čak 43 posto onih koji neće na ljetni odmor ističe financije kao glavni razlog. Poslovne obveze će omesti planove 22 posto ispitanika, a 18 posto njih živi na moru pa nemaju potrebu putovati.

Privatni smještaj najpoželjnija opcija

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika ove godine planira ljetovati u privatnom smještaju, njih 52 posto, a na drugom mjestu je boravak u vlastitom smještaju ili kod rodbine i prijatelja (35%), što uglavnom biraju ispitanici bez osobnih primanja (58%), odnosno s vrlo niskim primanjima (do 2800 kn, 42%) i stanovnici Zagreba (49%). Na trećem mjestu je smještaj u hotelima (18%) koji najvećim dijelim biraju ispitanici s primanjima većim od 9000 kuna, dok je interes za kampiranjem pokazalo svega 7 posto Hrvata.

Online rezervacije najpopularnije, a internet bankarstvo poželjnije

Za većinu ispitanika (56%) najpopularniji način rezervacije smještaja je online putem specijaliziranih web stranica ili stranica turističkih agencija, a ispitanici primarno smještaj plaćaju karticama (češće debitnim nego kreditnim i češće jednokratno nego obročno), gotovina je na drugom mjestu, a raste popularnost plaćanja putem internetskog bankarstva.

“Prije rezervacije smještaja, prosječan turist posjeti 38 turističkih web stranica i planira putovanje pet tjedana unaprijed, dok veći dio putovanja plaća digitalno”, rekao je Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku. “Ovakvi trendovi potiču svakog poduzetnika u turizmu da prihvati digitalizaciju uspostavljanjem svog digitalnog identiteta, svoje prisutnosti u digitalnoj sferi. Poduzetnici moraju držati korak s potrošačima na njihovim sve više digitaliziranim potrošačkim putovanjima.”

Za odabir destinacije najvažniji su omjer cijene i kvalitete

Istraživanje je pokazalo da je najbitnija stavka prilikom odabira destinacije percepcija omjera cijene i kvalitete (68%), a slijede troškovi smještaja (64%). Gotovo polovica ispitanika je izjavila da su im draže manje gužve zbog čega biraju nešto osamljenije destinacije poput manjih mjesta ili otoka.

Očekivano to je manje važno mladima koji prilikom odabira destinacije veću pozornost pridaju dobrom noćnom životu, koncertima ili nekim drugim specifičnim događajima, mogućnostima za kupovanje, ali i troškovima prijevoza. Tako 41 posto ispitanika navodi da su im pri odabiru destinacije važni klimatski uvjeti, što nešto više ističu ispitanici iz Sjeverne Hrvatske (55%).

Geopolitička situacija u Europi utječe na stavove potrošača prema putovanjima
U odnosu na prethodnu godinu, ispitanici putuju bezbrižnije – čak 61 posto njih, za razliku od 51 posto 2021., izjavilo je da ih ništa vezano uz putovanja ne brine. Zanimljivo je da ove godine znatno manje brinu o infekciji koronavirusom (8% u usporedbi s 20% u 2021.), no na vrh popisa briga je sada isplivala geopolitička situacija u Europi koja zabrinjava 28 posto ispitanika.

Kad je riječ o budućim planovima za putovanja, koji sežu nešto dalje od ovog ljeta, najveći broj ispitanika, njih 83 posto, planira putovati unutar zemlje; 23 posto planira putovati u susjedne države; 21 posto unutar kontinenta, dok je 8 posto ispitanika u istraživanju navelo da ne planiraju putovati.