Geolux drži 30 posto kineskog tržišta hidroloških radara

Naša je misija pronaći nišu i nišne proizvode, uz in-house istraživanje i razvoj, istaknuo je u razgovoru za poslovniiFM Tomislav Grubeša, direktor Geoluxa, brzorastuće hrvatske visokotehnološke kompanije

83
Tomislav Grubeša, Geolux
Tomislav Grubeša; foto: Darko Buković, poslovniFM

Tvrtka Geolux iz Samobora danas svojim proizvodima drži više od trećine kineskog tržišta hidroloških radara. Riječ je o potpuno novoj tehnologiji u industriji beskontaktnih radara i senzora u prometu, sigurnosti i hidrologiji, koja nema puno konkurencije u svijetu i jako je dobro prihvaćena na tržištu.
– U Hrvatskoj se može raditi za svjetsko tržište. Inovacije u segmentu hidrologije i sigurnosti su jako dobro prihvaćene na tržištu na kojem radimo, a sve je plod našeg razvoja, našeg tima, istaknuo je za poslovni FM, u emisiji Vrijeme je za gospodarstvo, Tomislav Grubeša, suosnivač i direktor tvrtke Geolux.

Dodao je da proizvode izvoze u više od 50 zemalja diljem svijeta, te imaju primjene u širokom spektru industrija, a uključuju državne agencije za vode, hidrologiju i meteorologiju, zatim hidroenergetiku u rasponu od malih do gigantskih elektrana diljem svijeta, vodoopskrbu, odvodnju, navodnjavanje, te mjerenja razine mora i valova.

– Nakon desetak godina rada na stotinama projekata za druge, prvi samostalni projekt kojeg smo osmislili i proveli bili su prometni radari za mjerenje brzina na autocestama, na zahtjev klijenta s Novog Zelanda, što se pokazalo kao vrlo dobar biznis. Slučajno smo ušli i u hidrologiju – izradu tehnologije za radare koji mjere udaljenost, vodostaj, brzinu vode, protok vode… što je sve potrebno za navodnjavanje, obranu od poplave, a moguće je i mjerenje količina otopljenog snijega, što je vrlo bitno za praćenje što se događa s kompletnom klimom.

Grubeša pojašnjava kako je za upravljanje obranom od  poplava bitno proaktivno mjerenje, ne samo padalina nego i topljenja snijega koji je jedan od glavnih uzroka poplava, bitno je mjerenje na velikoj količini lokacija vodostaja i posebno protoka vode, što je važno u svim hidrološkim sustavima praćenja.

Izdvaja i segment sigurnosti iz kojeg su imali, u sklopu NATO-a, demonstraciju novih tehnologija na vojnoj vježbi. Tu je Geolux demonstrirao primjenu svojih radara i tehnologije, što je veliki uspjeh i za hrvatsku vojnu industriju.

Iako se cijeli proizvodni program tvrtke  i gotovo cjelokupna proizvodnja realizira u Hrvatskoj, najmanje su, do sada,radili u Hrvatskoj.

No, upravo je pokrenut veliki projekt kompletne organizacije hidrološke infrastrukture i kada bude realiziran Hrvatska će biti praktički vodeća država u svijetu što se tiče hidrološke mreže, barem što se mjerenja tiče a i s druge strane modeliranja.

– Vjerujem da smo i mi, s našim uspjehom u svijetu, potaknuli i da nove tehnologije primijenimo i kod nas u Hrvatskoj, istaknuo je direktor kompanije Geolux Tomislav Grubeša u razgovoru za Poslovni FM.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u