Prodaje se kultni splitski Hotel Bellevue

Hotel će se prodavati na javnoj dražbi koja će se održati na Trgovačkom sudu u Splitu. Vrijednost hotela procijenjena je na 9,5 milijuna eura, no početna cijena iznosi 7,17 milijuna eura

34
Hotel Bellevue
Hotel Bellevue nalazi se na Prokurativama [Izvor: Tiristička zajednica grada Splita]

Prodaje se kultni splitski Hotel Bellevue. Hotel će se prodavati na javnoj dražbi koja će se održati na Trgovačkom sudu u Splitu. Vrijednost hotela procijenjena je na 9,556 milijuna eura, no početna cijena iznosi 7,17 milijuna eura. Nad hotelom je prije više od 20 godina otvoren stečajni postupak. Ako se ne proda u prvom krugu, u drugom krugu će cijena iznositi 4,7 milijuna eura.

Odluku o prodaji donijela je skupština vjerovnika prije mjesec dana. Prodaje se dio zgrade hotela, pokretnine, oprema i umjetnička djela. Jamčevina je dva milijuna eura i plaća se na žiro račun splitskog Trgovačkog suda, a ponude mogu dati domaće i strane tvrtke.

Hotel Bellevue nalazi se na Prokurativama. Jedan je od najstarijih hrvatskih hotela – prvi put se spominje oko 1875. pod imenom Hotel de la Ville. Vodio ga je Spiridone Tocigl, a bio je poznat po znamenitoj kavani i ljekovitim kupkama uz nadzor hotelskog liječnika. Poput nekih drugih splitskih kuća i ovaj hotel precizno svjedoči povijesnim previranjima.

Početkom 20. stoljeća turizam se pojavljuje kao moda aristokracije i visoke građanske klase. Tada vlasnik hotela postaje J.L. Crown i mijenja mu ime u Grand hotel Bellevue. Prvo veliko preuređenje provedeno je 1933. Hotel je dobio grijanje, toplu vodu, lift i kupaonice uz sobe. U Bellevueu su boravile mnoge poznate osobe poput Agathe Christie i Antolea Francea. U 60-tim i 70-tim godinama 20. stoljeća kavana i hotel su bili središnje mjesto  Splitskog festivala, a u njemu su snimani i kadrovi serije “Velo misto”.