Projekt Pinea: Valamar ponovo pokreće najveće pojedinačno ulaganje u hrvatski turizam

Valamar ponovno pokreće investiciju u projekt Pinea u ukupnoj vrijednosti od 130 milijuna eura, čija je izgradnja započeta 2019. godine, a privremeno je zaustavljena i odgođena uslijed pandemije i energetske krize

69
projekt Pinea
Valamar Tirena Hotel

Nadzorni odbor Valamar Riviere na današnjoj je sjednici donio odluku o promjenama u funkcijama unutar svojeg sastava te odobrio pripremne aktivnosti za ponovno pokretanje izgradnje Pinea Valamar Collection hotela 5* u narednom investicijskom ciklusu, izvijestili su iz kompanije.

Valamar tako ponovno pokreće investiciju u projekt Pinea u ukupnoj vrijednosti od 130 milijuna eura, čija je izgradnja započeta 2019. godine. Uslijed pandemijske krize gradnja je privremeno obustavljena u ožujku 2020. godine, a zatim i odgođena zbog energetske krize, inflacije i usporavanja gospodarskog rasta.

Projekt Pinea

„Ulaganje u hotel Pinea predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u hrvatski turizam čime će zona Pical postati jedna od najatraktivnijih turističkih zona u Hrvatskoj. Posebna pažnja posvećena je razvoju sadržaja za cjelogodišnji turizam visoke kvalitete, te sam uvjeren da će izgradnja hotela imati značajan pozitivan utjecaj na poslovanje Valamara, destinaciju Poreč i općenito na razvoj održivog turizma“, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara.

Kako je svojedobno objavljeno, Projekt Pinea predviđa izgradnju Pinea Valamar Collection Resorta, luksuznog cjelogodišnjeg ljetovališta s pet zvjezdica u zoni Pical u Poreču, kapaciteta oko 500 smještajnih jedinica i nizom sadržaja za cjelogodišnji turizam visoke kvalitete. Odobrene su pripremne aktivnosti, koje uključuju izmjenu i dopunu projektne dokumentacije, osiguranje financiranja i ugovaranje nastavka izgradnje projekta.

Ulaganje od 58 mil. eura u 2023.

Valamar je uspješno realizirao investicije za sezonu 2023. u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura. Najznačajnija ulaganja u iznosu od 32 milijuna eura uključuju rekonstrukciju i repozicioniranje tri hotela u Dubrovniku: Valamar Tirena, Valamar Lacroma Dubrovnik i Valamar Club Dubrovnik. U Dubrovniku je izgrađen i najveći obiteljski zabavni centar na Jadranu s brojnim edukativno-zabavnim sadržajima za djecu svih uzrasta.

Za sezonu 2024. dana je prethodna suglasnost na ulaganja Valamar grupe ukupne vrijednosti 66,2 milijuna eura, uključujući ulaganja Imperial Riviere koja su najvećim dijelom usmjerena u repozicioniranje hotela Eva na otoku Rabu i renovaciju turističkog naselja Rivijera u Makarskoj, ukupne vrijednosti oko 37,5 milijuna eura.

Promjene u Nadzornom odboru

Nadzorni odbor Valamar Riviere donio je i odluku o promjenama u funkcijama unutar svojeg sastava Za novog predsjednika Nadzornog odbora izabran je Franz Lanschützer, koji je od ranije obnašao dužnost potpredsjednika Nadzornog odbora. Dosadašnji predsjednik nadzornog odbora, Gustav Wurmböck, koji je na toj poziciji proveo posljednjih 20 godina, odlučio je predati vodstvo u nove ruke ali nastavlja biti član Nadzornog odbora do isteka mandata 2025. godine te nadalje ostaje uključen kao dugoročan dioničar Valamara. Za potpredsjednika nadzornog odbora izabran je Daniel Goldscheider, koji je član Nadzornog odbora Valamara od ranije.

Time će se osigurati kontinuitet podrške najvećih dioničara u upravljačkoj strukturi Valamara i poslovni model koji stvara nove vrijednosti za dionike kroz dugoročna ulaganja u kvalitetu, zaposlenike, destinacije, inovacije i pozitivan društveni učinak, poručili su iz Valamara.