Rovinj prvi grad s više od milijun noćenja u kolovozu

Grad Rovinj je i u kolovozu ostvario najveći broj noćenja, preko 1,1 milijun, što je najveći do sada zabilježen broj na razini grada

113
Rovinj

U kolovozu je, prema očekivanjima, u Hrvatsku došlo 4,2 milijuna turista što je 6,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Broj noćenja porastao je 5,4 posto na 26,8 milijuna, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

“Udio stranih turista u noćenjima iznosio je 94,4 posto, što je i očekivano uzme li se u obzir da povijesni podaci ukazuju na to da se udio stranih turista u ukupnim noćenjima za vrijeme središnje turističke sezone kreće oko 94 posto”, objavili su analitičari Raiffeisen banke.

Prosječan broj noćenja po dolasku iznosio je 6,4, jednako kao i u prošlogodišnjem kolovozu. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (26 posto) s prosjekom od 8,6 noćenja po dolasku te turisti iz Italije (10 posto) sa zamjetno nižim prosjekom od 5,5 noćenja po dolasku.

Rovinj rekorder

Grad Rovinj je i ovaj mjesec ostvario najveći broj noćenja, preko 1,1 milijun, što je najveći do sada zabilježen broj na razini grada.

I ovaj je mjesec najveći postotak noćenja ostvaren u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor – 56 posto. U kampovima je zabilježeno 23,8 posto ukupnih noćenja, dok je u kategoriji hoteli ostvareno 18,6 posto noćenja.

Najviše noćenja ostvarili su turisti u dobnoj skupini do 14 godina, njih 5,7 milijuna (22,6 posto). Slijede turisti u dobnoj skupini od 35 do 44 godine s ostvarenih 5 milijuna noćenja (19,8 posto).

Uspješnije od prethodne godine

Promatrano u prvih osam mjeseci ove godine, broj noćenja dosegao je 72,48 milijuna, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Uz to, Hrvatska turistička zajednica objavila je da je prema podacima sustava eVisitor broj noćenja u rujnu bio 4,48 posto veći u odnosu na isti mjesec 2016.

Iako podaci HTZ-a nisu direktno usporedivi s podacima DZS-a, stope rasta broja dolazaka i noćenja iz oba izvora su se u dosadašnjim mjesecima u velikoj mjeri podudarale.

“Kako je 2016. ukupno brojila 77,8 milijuna turističkih noćenja (u rujnu prošle godine zabilježeno je gotovo 10 milijuna noćenja), izvjesno je da će broj turističkih noćenja u 2017. prestići tu brojku nakon što DZS objavi podatke za rujan te će se ova godina moći i službeno proglasiti novom rekordnom godinom”, zaključuju analitičari RBA.