Varaždinski Ekos ulaže 37,5 mil kuna u pogon za proizvodnju slastica

Investicija u novi pogon potaknuta je u velikoj mjeri rastom izvoza. Ekos je u 2020. izvezao slastice u vrijednosti većoj od 15 milijuna kuna, što odgovara količini od 6 milijuna kolača

47
ekos
Natalija Šoša, komercijalna direktorica EKOS Pekarnica

Varaždinski Ekos, vodeći hrvatski proizvođač i izvoznik svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te specijalnih pekarskih proizvoda, investirat će 37,5 milijuna kuna u izgradnju novog suvremenog pogona u sklopu tvornice slastičarskih proizvoda u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji.

Investicija će biti financirana isključivo vlastitim sredstvima. Izgradnja pogona odvijat će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon trebao bi biti pušten u rad u travnju 2022. godine. Planirano je i otvaranje do 50 novih radnih mjesta.

U Ekosu su se na investiciju odlučili s obzirom na odličan rast i razvoj poslovanja u kategoriji svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te funkcionalnih pekarskih proizvoda.

Pogon i pripadajuća infrastruktura gradit će se na zemljištu površine 8864 četvornih metara, uz primjenu najviših standarda u prehrambenoj industriji i zaštiti okoliša. Geografska lokacija, prometna povezanost, razvijena infrastruktura, dostupnost kvalificirane radne snage te tradicija u izradi slastica važni su faktori u donošenju investicijskih odluka u Ekosu.

“Potražnja za proizvodima koje volimo, a koji se mogu lako konzumirati kod kuće, kao i funkcionalnim proizvodima vrlo je snažna. Ekos je obavezan hrvatskoj javnosti pokazati pravac u kojem ide slastičarstvo u Europi i svijetu te osigurati iskustvo uživanja u omiljenim slasticama kod kuće. Osim na odličan okus naših slastica, koje sadrže najkvalitetnije sastojke, velika pažnja posvećuje se i novim trendovima – smanjenju šećera i masti te veganskom, bezglutenskom i ‘to go’ asortimanu”, izjavio je Josip Vojvoda, član Uprave Ekos Holdinga.

Ekos unutar svog asortimana slastica ima dobro poznate brendove “Ekos”, “,Okusi zavičaja”, Deluxe, Confiserie Firenze, Nostja i Croamore Mađarica, Enjoy Mađarica to go, Premium Međimurska gibanica, S Budget.

U 2020. izvezli šest milijuna kolača

“Jedan od razloga za proširenje proizvodnje je i rast izvoza. Ekos je u prošloj godini zabilježio vrijednost izvoza veću od 15 milijuna kuna, odnosno preračunato u kolačima, više od 6.000.000 komada. Kolači proizvedeni u Hrvatskoj se, uz zemlje u okruženju, konzumiraju u Austriji, Njemačkoj, Litvi, Finskoj, na Cipru i na Kanarskim otocima. Suradnja s domaćim proizvođačima poput Vindije, od koje nabavljamo mlijeko i mliječne proizvode, Podravke od koje nabavljamo marmeladu od šljive, Čakovečkih mlinova od kojih nabavljamo brašno, te niza domaćih proizvođača buče, rogača, limuna, gorke naranče, ključ su izvrsnog okusa naših proizvoda”, poručila je Natalija Šoša, komercijalna direktorica EKOS Pekarnica.

EKOS Pekarnica danas ima tri suvremene tvornice za proizvodnju svježih i smrznutih slastičarskih te funkcionalnih pekarskih proizvoda, a zapošljava 200 ljudi među kojima je 150 slastičara. Dio proizvodnje je robotiziran te uključuje i 3D printere. Svaki proizvod je prije pakiranja ručno obrađen, a recepture proizvoda temelje se na tradicionalnim receptima naših baka i prabaka.