Za izmještanje pruge iz centra Bibinja treba 75 milijuna eura

Obilaznica Bibinja jedna je od faza obnove pruge Zadar - Knin, a u sklopu toga izgradile bi se poveznice na Zračnu luku Zadar i Poduzetničku zonu, a razmatra se i mogućnost da se željeznička pruga produlji do samog centra Zadra

177
obilaznica Bibinja
Pruga u Bibinju [Snimio: Tihomir Dokonal / Točka Na I Media]

U sklopu cjelovite obnove pruge Zadar – Knin, koja će se vjerojatno financirati kreditnim sredstvima Europske investicijske banke, izmjestit će se stara pruga iz centra Bibinja. Radi se o složenom zahvatu vrijednom oko 75 milijuna eura.

Projekt izgradnje željezničke obilaznice naselja Bibinje pokraj Zadra trebao bi osigurati funkcionalno odvijanja putničkog i teretnog željezničkog prometa prugom M606 Knin – Zadar te nastavno na željezničku prugu M604 Oštarije – Knin – Split, te omogućiti brzu i kvalitetnu poveznicu grada Zadra s pomorskom lukom Gaženica i Zračnom lukom Zadar.

Obilaznica Bibinja jedna je od faza obnove pruge Zadar – Knin, a u sklopu toga izgradile bi se poveznice na Zračnu luku i Poduzetničku zonu, a razmatra se i mogućnost da se željeznička pruga produlji do samog centra grada, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na sastanku održanom u Bibinju na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta.

Butković je pojasnio kako inicijativa za promjenu postojeće trase postoji već duže vremena pa je HŽ Infrastrukturi dan nalog da ugovori svu potrebnu dokumentaciju. To je učinjeno u svibnju ove godine pa HŽ Infrastruktura radi na potrebnoj studijskoj i projektnoj dokumentaciji.

Ministar Butković rekao je kako bi lokacijska dozvola trebala biti odobrena iduće godine te će se odmah raspisati natječaj za design & built, što znači da će izvođač morati izraditi glavni projekt i ostalu potrebnu dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole.

Što se tiče sredstava kojima bi se financirao projekt izmještanja pruge iz centra Bibinja, Butković je rekao kako sredstava ima u europskim fondovima u novoj perspektivi te da su za ovaj projekt zainteresirane i međunarodne kreditne institucije.