Završena 63,5 mil. kn vrijedna energetska obnova Ericssona Nikole Tesle

Projekt energetske učinkovitosti kompaniji će donijeti godišnje uštede u potrošnji energije veće od 4,6 milijuna kWh uz istodobno smanjenje emisije ugljičnog dioksida za gotovo 1400 tona

48
energetska obnova Ericssona

Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije: kompanija Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima.

“Ovim projektom kompanija je još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje”, navodi se u priopćenju Ericssona Nikole Tesle.

Dvije i pol godine od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020. za projekt “Povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“, kompanija ulazi u novo razdoblje koje će karakterizirati godišnje uštede u potrošnji energije veće od 4,6 milijuna kWh uz istodobno smanjenje emisije ugljičnog dioksida za gotovo 1400 tona.

“Usprkos pandemiji i zagrebačkom potresu koji nas je prošlog ožujka prodrmao u kritičnoj fazi izvedbe projekta, nakon 18 mjeseci intenzivnih građevinskih i elektroenergetskih radova, kompanijski kampus na Trešnjevci funkcionira i izgleda upravo onako kako je predviđeno idejnim planom nastalim prije više od 3 godine. Od ukupno 67 milijuna kuna planski prihvatljivih izdataka po ovom projektu, kompanija je pri ugovaranju troškove smanjila na 63,5 milijuna kuna, od čega su 17 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, dok je ostatak sredstava za energetsku obnovu poslovanja Ericsson Nikola Tesla osigurala iz vlastitih izvora”, poručuje se u priopćenju.

Preduvjet dugoročne održivosti

Energetska obnova Ericssona Nikole Tesla izvedena je kroz uspješnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Na energetskoj konsolidaciji proizvodnog pogona, izgradnji glavne toplinsko izmjenjivačke stanice i pripadajuće podstanice te glavne rashladne stanice i vanjskih spojnih cjevovoda, obnovi vanjskih ovojnica dvije najveće zgrade, ugradnji novih sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije te postavljanju znatno učinkovitije rasvjete danonoćno je radio tim od ukupno 600 sudionika koji su, unatoč svim nepredviđenim poteškoćama, u dogovorenim rokovima završili ovaj opsežan i koordinacijski iznimno složen posao.

Tijekom svih faza izvedbe Ericsson Nikola Tesla je radila i pružala podršku svojim kupcima u situaciji koju pri pokretanju obnove nitko nije mogao ni zamisliti. U uvjetima koji su bili znatno teži od onih prethodnih godina, kompanija je zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU te uz veliku vlastitu investiciju postigla cilj koji je jedan od preduvjeta dugoročne održivosti njenog poslovanja.

>>PPK karlovačka mesna industrija uložila 7,2 mil. kn u sunčanu elektranu