Završena obnova Učeničkog doma Ante Brune Bušića vrijedna 26 mil. kn

Obnova je započela na proljeće prošle godine, a ukupna vrijednost radova i opremanja je 26,09 milijuna kuna (s PDV-om), odnosno 3,46 milijuna eura.

28
Učenički dom Ante Brune Bušića, Gajeva 31 u Zagrebu [Izvor: Ministarstvo graditeljstva, foto: HINA/Admir Buljubašić]

U Zagrebu je svečano otvoren obnovljeni Učenički dom Ante Brune Bušića. Obnova je započela na proljeće prošle godine, a ukupna vrijednost radova i opremanja je 26,09 milijuna kuna (s PDV-om), odnosno 3,46 milijuna eura.

“Iz Fonda solidarnosti se očekuje 60 posto tog iznosa, oko 15,5 milijuna kuna. Dobar dio tih sredstava je već isplaćen Gradu Zagrebu, a dio će biti isplaćen uskoro. Što se tiče Fonda solidarnosti, ugovorena su 102 projekta obnove ukupne vrijednosti 853 milijuna kuna”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ravnatelj Učeničkog doma Darko Trošelj rekao je da je zgrada konstruktivno ojačana na razinu III potresne otpornosti i u potpunosti obnovljena i modernizirana kako bi u svakom aspektu bila u skladu s današnjim standardima. U zgradi su ojačani svi nosivi zidovi i međukatne konstrukcije. Kako se zgrada doma sastoji od više dijelova koji su bili dograđivani i nadograđivani u različitim periodima, ovo je prvi put da je sagledana kao cjelina i kompletno oblikovno i funkcionalno objedinjena. Tijekom obnove uređeno je i dvorište doma, tako da su stanari doma uz novouređeni boravak dobili dodatno mjesto za druženje.

Ministar graditeljstva Ivan Paladina istaknuo je kako je obnova Učeničkog doma “Ante Bruno Bušić” primjer  kvalitetno potrošenih sredstava. “Svi mi koji živimo u Zagrebu, svakodnevno vidimo sve više skela, a toga će biti sve više u sljedećem razdoblju”, dodao je ministar.

Govoreći o korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, ministar je rekao da su prihvatljivi svi troškovi za aktivnosti provedene do 30. lipnja sljedeće godine. “Nakon toga imamo još šest mjeseci za prikupljanje cjelokupne dokumentacije i pripremu izvještaja za Europsku komisiju.”

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da se obnova u Zagrebu kreće u dobrom smjeru. Sada su u natječajima definirane tržišne cijene pa se građevinske tvrtke javljaju na natječaje.

“Grad i država oko obnove moraju surađivati, jer je to naš interes. Što se tiče obnove privatnih zgrada, imali smo posljednji razgovor u petak. Ono što ohrabruje jest povećanje broja samoobnove. Trebalo bi više napraviti da se promovira taj model. Kad ide organizirana obnova, tvrtke se javljaju. Vidim pomake i na terenu jer moramo odrediti regulaciju prometa. Moram upozoriti građane da ćemo imati otežano odvijanje prometa i dosta paralelnih zgrada u obnovi. Na zelenom valu ostat ćemo bez prometnih traka zbog obnove zgrada. Idemo u dobrom smjeru i očekujem da će brojke vezane uz obnovu rasti”.