Bandić podržao zahtjeve ugostitelja – Advent u Zagrebu će se održati

Zagrebački gradonačelnik će predložiti produženje mjera kojima su svi obrtnici i ugostitelji koji unajmljuju prostor od grada oslobođeni plaćanja najma lokala i javnih površina te smanjenje komunalne naknade za 30 posto

47
Advent u Zagrebu
Advent u Zagrebu: Caffe Matoš [Izvor: Turistićka zajednica grada Zagreba, autor Julien Duval]

Predstavnici zagrebačkih ugostitelja sastali su se sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Razgovaralo se o organizaciji adventa i poslovanju ugostitelja u pandemijskim uvjetima. Zaključak je da neće biti zatvaranja lokala i da će se “Advent u Zagrebu” održati, iako u manjem obimu nego prijašnjih godina.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak nakon sastanka bio je zadovoljan. Rekao je da je gradonačelnik podržao njihove zahtjeve.

Gradonačelnik će predložiti produženje mjera kojima su svi obrtnici i ugostitelji koji unajmljuju prostor od grada oslobođeni plaćanja najma lokala i javnih površina te smanjenje komunalne naknade za 30 posto, objasnio je Medak.
“Bilo bi super da isto napravi i država. Nadamo se da će se primjena mjera produžiti do proljeća”, dodao je Medak.

Istaknuo je da su tražili ukidanje porez na potrošnju, da se parkirna mjesta kraj lokala oslobode za drive in kako bi gosti mogli samo pokupiti hranu, postavljanje grijalica na terase kako bi ugostitelji mogli nastaviti prodavati piće ili hranu vani te tako očuvati radna mjesta.

Iznijeli su i neke svoje prijedloge oko organizacije adventa. Predlažu, na primjer, da se samo ugostitelji mogu natjecati za kućice i da to ide u smislu 15 malih adventa u gradu Zagrebu.

Iz Zagrebačkog holdinga potvrdili su da će se advent održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera te da će se nastaviti radni sastanci s ugostiteljima kako bi se dogovorili detalji.