Direktorski doprinosi odvraćaju žene od osnivanja trgovačkih društava

Pozitivni primjeri podrške poduzetnicama su gradovi Poreč i Koprivnica koji su na prijedlog Women in Adria u program poticanja poduzetništva uvrstili financiranje vrtića poduzetnicama početnicama kako bi im olakšali prve poduzetničke korake

30
poduzetnice
Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika

Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog: poduzetnice diljem svijeta žele ukazati na specifične izazove s kojima se susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. Tim povodom Women in Adria i udruga Glas Poduzetnika već treću godinu izvještavaju o stanju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Prema financijskim izvještajima za 2020. godinu, u Hrvatskoj je u ženskom vlasništvu 22 posto tvrtki i 35 posto obrta, odnosno zaključno s 31. prosinca 2020. riječ je o 28 tisuća tvrtki i 31 tisući obrta u ženskom vlasništvu. Općeniti trend je zadovoljavajući – interes žena za poduzetništvo raste, a od 2010. broj tvrtki i obrta u ženskom vlasništvu raste većom stopom od onih u muškom vlasništvu.

Unatoč tome, vidi se da od 2019. godine direktorski doprinosi odvraćaju žene od osnivanja trgovačkih društava i da im jedina opcija za poduzetnički početak ostaje osnivanje obrta.

Od uvođenja zakona, indeks rasta broja tvrtki u ženskom vlasništvu je u padu. U 2019. godini, prije stupanja na snagu važećeg zakona o doprinosima, indeks rasta iznosio je 1,09 u odnosu na 2018., u 2019.  godini 1,05, dok je u 2020. iznosio 1,02. S druge strane, broj obrta u ženskom vlasništvu i dalje raste po većoj stopi od obrta u muškom vlasništvu.

“Nažalost, nismo uspjeli uvjeriti Vladu koliko je izmjena Zakona o doprinosima štetna za poduzetnike početnike, a osobito za poduzetnice, jer propisuje da direktor tvrtke mora biti zaposlen na puno radno vrijeme. Poduzetnice s malom djecom rade cijeli dan, a efektivno to nije 8 sati i to se vidi na prihodima njihovih tvrtki. Minimalna osnovica plaće za direktora tvrtke raste iz godine u godinu čak i u ovim kriznim uvjetima. Tijekom korona krize 2020. poduzetnici koji nisu platili doprinose zaduženi su za njih kao fizičke osobe i ovršeni ako ih nisu platili, što ih je vjerojatno zauvijek odvratilo od poduzetništva i Hrvatske. Procjena učinka zakona je napravljena i zaključci su da je zakon ‘izvrstan’ za zapošljavanje. Naravno, ako želite poduzetnike prikazati kao zaposlenike”, istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Women in Adria već godinama održava konferencije za poduzetnice diljem Hrvatske na kojima se, osim edukacije i umrežavanja priča, pokušavaju napraviti promjene u dogovoru s lokalnim vlastima o njihovim specifičnim izazovima.

Tako za primjer možemo uzeti gradove Poreč i Koprivnicu koji su prihvatili prijedloge Women in Adria te u program poticanja poduzetništva uvrstili i financiranje vrtića poduzetnicama početnicama što će im svakako olakšati prve poduzetničke korake. Važno je da se na poduzetnice gleda kao na ekonomsku kategoriju sa specifičnim izazovima, a ne kao na socijalnu kategoriju.

“Hrvatska se nalazi i u gospodarskoj i demografskoj krizi i ovakva podrška poduzetnicama je nužna te pozivamo i ostale gradove da se priključe inicijativi. Nadamo se da će i ostali gradovi slijediti ovaj primjer, preporučamo da se ova potpora odobri početnicama do tri godine poslovanja, a financira sukladno mogućnostima”, poručila je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.