Mladi dalmatinski poljoprivrednici dobili potpore vrijedne 3,2 mil. kuna

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju, modernizirati i unaprijediti stočarsku proizvodnju

34
potpore mladim poljoprivrednicima
[Izvor_ Ministarstvo poljoprivrede]

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je u Splitu ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja vrijedne za mlade poljoprivrednike iz četiri dalmatinske županije vrijedne više od 3,2 milijuna kuna. Potpore su namijenjene mladim poljoprivrednicima, poljoprivrednicima početnicima i onima koji na malom poljoprivrednom gospodarstvu žele razviti novu i drugačiju aktivnost koja život na selu čini vitalnim i atraktivnim, rekle ja ministrica Vučković.

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju, modernizirati i unaprijediti stočarsku proizvodnju nabavom potrebne mehanizacije, električnih pastira i novih grla domaćih životinja te uložiti u obnovljive izvore energije, dok će ulaganja u ostalim jadranskim županijama omogućiti razvoj posebno osjetljive i važne stočarske proizvodnje na malim gospodarstvima, kao i nabavu novih grla životinje, mehanizacije i potrebnih resursa, doprinijeti uštedi energije i vremena, ali i smanjenju troškova na gospodarstvima, zahvaljujući ulaganju u solarne električne pastire.

Do sada su na području četiri dalmatinske županije iz programa Ruralnog razvoja ugovoreni projekti i dodijeljene potpore vrijedni ukupno više od 2,3 milijardi kuna od čega je u Splitsko-dalmatinsku županiju otišlo 800 milijuna kuna.

MInistrica Vučković rekla je kako postoji strateški plan kako potaknuti mlade ljude da preuzimaju poljoprivredna gospodarstva i bave se poljoprivredom. Ministarstvo će ih nastojati poduprijeti kako bi imali dostojan dohodak, približiti ih tržištu, učiniti otpornijim na klimatske promjene, digitalizirati i učinili tu djelatnost jednom od najprivlačnijih.

Rekla je i da su za ribarske luke na području Splitsko-dalmatinske županije isplaćene potpore od 75 milijuna, a za ribarsku luku Komiža je ustvrdila kako to nije samo strateški projekt za tu županiju nego za cijelu Hrvatsku. S obzirom na rastuće troškove i inflaciju ministrica je razgovarala sa županom Bobanom o okolnostima i izazovima s obzirom da vrijednost građevinskih troškova značajno premašuje dodijeljeni iznos, zbog čega će u suradnji sa županijom i drugim tijelima pronaći način da odgovore takvom izazovu.

Župan Blaženko Boban je rekao da su prije potpisivanja novih ugovora održali radni sastanak na kojem su razgovarali o ribarskim lukama na području županije, te o hladnjači koja bi se najvjerojatnije trebala graditi na području Čaporica i gdje će poljoprivrednici moći odlagati svoje proizvode. Posebno ga je razveselila potpora ministrice javnom pozivu koji je objavila Županija vezanom za bušotine i potopne pumpe, odnosno navodnjavanje u kojem će županija sufinancirati OPG- ovce. U tu bi se aktivnost trebalo uključiti i resorno ministarstvo kako bi povećao proračun za takve projekte.