David Pejić proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU

David Pejić voditelj je Zrno eko imanja: na 22 hektara, uz podršku 39 zaposlenika, uzgaja oko 60 različitih kultura. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji

162
David Pejić
[Izvor: EU Food and Farming / YouTube]

David Pejić, voditelj ekološkog imanja Zrno koje se nalazi u Dubravi, u Zagrebačkoj županiji, dobitnik je nagrade za najboljeg ekološkog proizvođača u Europskoj uniji. Prva dodjela nagrada za ekološki uzgoj u Europskoj uniji održana je u Bruxellesu 23. rujna 2022., kao jedna od niza aktivnosti i događaja kojima se obilježava Dan ekoloških proizvoda u EU.

Nagrade su dodijeljene u osam kategorija: najbolja ekološka poljoprivrednica; najbolji ekološki poljoprivrednik; najbolja ekološka regija; najbolji ekološki grad; najbolji ekološki biookrug; najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće; najbolji trgovac ekološkim prehrambenim proizvodima na malo i najbolji ekološki restoran.

Dobitnici dolaze iz Austrije, Belgije, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Španjolske i Švedske i svi su primjer rasta i inovacija u europskom ekološkom sektoru i lancu vrijednosti i njegova doprinosa smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš, navodi Komisija.

David Pejić na 22 hektara, uz podršku 39 zaposlenika, uzgaja oko 60 različitih kultura. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept “od polja do stola”. U tom smislu, osim poljoprivrede, proizvodni kapaciteti imanja uključuju i preradu povrća u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te pekarstvo u sklopu kojeg se proizvodi više od 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te niz gotovih jela poput salata i sendviča.

Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te su izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Ekološko imanje Zrno je i mjesto brojnih edukacija, treninga i stručnih savjetovanja. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu sa zagrebačkim Zrno bio bistroom, prvim i jedinim certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

EuDavid Pejićropski akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje usvojen u ožujku 2021. godine ističe da bi, kako bi se potaknula ekološka proizvodnja, trebala rasti i potražnja potrošača za ekološkim proizvodima. To zahtijeva, između ostalog, povećanu svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

U tu svrhu, aktivnosti predviđene Akcijskim planom uključuju i dodjelu godišnjih nagrada za izvrsnost u lancu vrijednosti ekološkog uzgoja. EU nagrade za ekološki uzgoj sastoje se od 8 nagrada u 7 različitih kategorija. Odaju priznanje različitim dionicima u ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara stvarnu dodanu vrijednost u području ekološke proizvodnje i potrošnje