Otvoren poziv za ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju vrijedan 1,14 mlrd kuna

Svrha natječaja je učiniti domaće gospodarstvo, posebno prerađivački sektor, konkurentnijim i spremnim za svaku novu krizu

53
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Gotovo 1,2 milijarde kuna iz europskog fonda osigurano je za projekte kojima bi se ojačala konkurentnost poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju. Natječaj je otvoren do kraja svibnja.

Svrha natječaja je učiniti domaće gospodarstvo, posebno prerađivački sektor, konkurentnijim i spremnim za svaku novu krizu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“S ovih 1,14 milijardi kuna namjeravamo omogućiti sufinanciranje povećanja proizvodnih kapaciteta, dizanje razine tehnologije te digitalizaciju procesa u našim mikro, malim i srednjim poduzećima”, rekao je Ćorić.

Razina financiranja bit će od 500.000 do 7.500.000 kuna po poslovnom subjektu.

“Držimo da je ovo najbolji mogući impuls domaćim poduzetnicima u njihovom procesu ulaganja u povećanje njihovih proizvodnih kapaciteta”, dodao je ministar.

Državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman rekla je da je u okviru poziva moguća ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti. “Financiramo 35 posto ulaganja bespovratnim sredstvima za srednje poduzetnike, odnosno 45 posto za mikro i male poduzetnike”.

Drugi dio potpora odnosi se na inovacije procesa i organizaciju poslovanja gdje je moguće zatražiti maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 50 posto intenziteta potpore. Poduzetnici mogu prijaviti i potpore za usavršavanje i to 60 posto prihvatljivih troškova za srednja poduzeća, a ako se radi o radnicima s invaliditetom onda je taj postotak 70 posto i maksimalno do milijun kuna.

Moguće je financirati i savjetodavne odnosno konzultantske aktivnosti, također do milijun kuna.

Peta komponenta su potpore male vrijednosti gdje je moguće financirati troškove pripreme tehničke dokumentacije s kojom će se prijavitelj prijaviti na ovaj poziv. Maksimalni intenziteti u toj kategoriji idu do 75 posto, a moguće je tražiti i sredstva za nabavu i ugradnju opreme za obnovljive izvore energije.

“Ovaj natječaj, prema informacijama koje imam, je najveći ovakav natječaj u Republici Hrvatskoj za ove korisnike ikada. Nikada 1,14 milijardi kuna nije bilo plasirano u ovom smjeru”, rekao je ministar gospodarstva.

Očekuje se da će se prvi novac moći dobivati kao predujam početkom sljedeće godine.