Za Europski fond za inovativna mikro i mala poduzeća 42 mil. eura

Ovaj financijski instrument smatra se izuzetno važnim radi osiguranja do sada nedostatnih sredstava za financiranje inovativnih poduzeća s visokim potencijalom rasta. Provedba programa očekuje se tijekom 2019. godine

u 12:41 Zadnja izmjena: 16.04.2018 u 16:48
65
Europski fond za inovativna mikro i mala poduzeća

U sjedištu Europske investicijske banke u Luxembourgu u srijedu je održan niz sastanaka između izaslanstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i HBOR-a s predstavnicima Europske investicijske banke. Razgovaralo se o unaprjeđenju međusobne suradnje. EIB je uključen u provedbu Europskih i strukturnih investicijskih fondova putem zajma za osiguranje nacionalnog sufinanciranja za provedbu projekata pa se razgovaralo o povećanju sredstava za  ovu namjenu. Na sastanku su razmatrane i mogućnosti suradnje na projektima socijalne i obrazovne infrastrukture, kao i provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sastala se i s potpredsjednicima Europske investicijske banke Dariom Scannapiecom Vazilom Hudákom. Razgovorali su, između ostaloga, o daljnjim koracima vezanima uz uspostavu ESIF Fonda rizičnog kapitala za inovativna mikro i mala poduzeća ukupne vrijednosti 42,5 milijuna eura.

Ovaj financijski instrument smatra se izuzetno važnim radi osiguranja do sada nedostatnih sredstava za financiranje inovativnih poduzeća s visokim potencijalom rasta. Provedba programa očekuje se tijekom 2019. godine.

Sastanak skupine V4+4

U  četvrtak je u Luxembourgu održan i koordinacijski sastanak skupine V4+4 koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska te pridruženi članovi: Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Slovenija. Članovi skupine su se složili kako je pred Europskom unijom veliki izazov i naglasili važnost zadržavanja Kohezijske politike kao glavne investicijske politike u svim regijama, ali i potrebu pojednostavljivanja i harmoniziranja pravila i procedura kako bi ju učinili fleksibilnijom. Spomenute zaključke Skupina će zajednički snažno zagovarati, posebice nakon objave novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2. srpnja 2018. godine.

O kohezijskoj politici raspravljalo se i na Sastanku Vijeća za opće poslove u formatu ministara nadležnih za koheziju koji je također održan u Luxembourgu, a na kojemu je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corina Cretu.

“U potpunosti nam je jasno kako očuvanje dosadašnje razine financiranja kohezijske politike zahtijeva određene ustupke. U tom kontekstu, spremni smo razmotriti povećanje uplata u proračun EU, ali to povećanje svakako treba biti podijeljeno između svih država članica proporcionalno razinama njihovog ekonomskog razvoja“, izjavila je mnistrica Žalac.

Kao i na sastanku skupine V4+4, sudionici sastanka Vijeća za opće poslove složili su se da smanjenje razlika među članicama Unije treba ostati temeljni cilj kohezijske politike te da treba osigurati integrirani pristup i jasniji način određivanja prioriteta.