Zagreb obrtnicima ove godine dodjeljuje 23,6 milijuna kuna

Grad Zagreb je u zadnjih 10 godina obrtnicima dodijelio više od 5.100 potpora vrijednih oko 68,7 milijuna kuna čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina

70
Zagreb potpore obrtnicima
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirka Jozić predstavljaju rezultate natječaja za financijske potpore obrtnicima

Na ovogodišnjem natječaju za financijske potpore obrtnicima zaprimljeno je 1.636 zahtjeva, a odobreno novih 1.459 potpora u ukupnom iznosu od 23,6 milijuna kuna. To je najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos do sada, kazao je na predstavljanju rezultata zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Grad Zagreb je u zadnjih 10 godina obrtnicima dodijelio više od 5.100 potpora vrijednih oko 68,7 milijuna kuna čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje, dodao je gradonačelnik.

Dva nova projekta

Zagrebačka je gradska uprava predstavila i dva nova projekta koja Grad provodi zajedno s Obrtničkom komorom Zagreb: portal Zagrebcrafts –  dvojezičnu digitalnu platformu koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba te inovativnu aplikaciju Izi do potpora – prvi i jedini online konzultant u Republici Hrvatskoj za povlačenje EU sredstava i bespovratnih sredstava s nacionalne i lokalne razine.

“Svaki certificirani tradicijski i umjetnički obrt s područja grada Zagreba na portalu Zagrebcrafts ima svoju zasebnu podstranicu na kojoj je predstavljen obrt, njegova tradicija, osnivači, naslijeđeni proces izrade proizvoda i sami proizvodi”, rekla je među ostalim pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

Ideju za aplikaciju Izi do potpora koja objedinjuje sve natječaje i javne pozive za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i nacionalnih fondova te lokalnih proračuna i potpornih institucija razvila je konzultantica Tanja Kovačević kao pomoć poduzetnicima

Aplikacija omogućuje korisnicima da provjere koji natječaj je primjeren za njihovu ideju odnosno projekt, a mogu provjeriti i spadaju li u prihvatljive prijavitelje u smislu aktivnosti i samog projekta. Korisnici mogu putem aplikacije izračunati sami za sebe bodovanje po pojedinom EU natječaju i automatski dobivaju poziv konzultanta u vezi prijave na natječaj.

Izradu aplikacije sufinancirali su Grad Zagreb i Obrtnička komora, a za sve zagrebačke poduzetnike ona će godinu dana biti besplatna.