Zagrebačkoj banci 100 mil. eura za financiranje hrvatskih poduzetnika

Europski investicijski fond i UniCredit potpisali su okvirni jamstveni sporazum kao odgovor na krizu uzrokovanu virusom COVID-19, nudeći potporu tvrtkama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Slovačkoj u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda

33

UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura namijenjeno je Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su okvirni jamstveni sporazum kao odgovor na krizu uzrokovanu virusom COVID-19, nudeći potporu tvrtkama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Slovačkoj u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda (EGF).

Jamstvo će omogućiti UniCreditu da malim i srednjim poduzećima nudi kredite za obrtni kapital i investicije osigurane jamstvom Europskog investicijskog fonda. Očekuje se da će portfelj tih kredita dosegnuti do 300 milijuna eura.

Od tog iznosa, 100 milijuna eura je osigurano Zagrebačkoj banci za financiranje hrvatskih  poduzetnika. Program je namijenjen poduzećima koja imaju do 500 zaposlenih. Maksimalni iznos kredita je 1,14 milijuna eura za garancije uz ograničen iznos potpore, odnosno  7,5 milijuna eura za potpore u obliku garancije za kredite.

Rokovi otplate su od tri mjeseca do 10 godina, uključujući poček, a prihvatljive namjene su investicije u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu, radni kapital, refinanciranje postojećih obveza te poslovni transferi.

>>EIB i Erste grupa osigurali tvrtkama 200 mil. eura za prevladavanje krize