EIB i Erste grupa osigurali tvrtkama 200 mil. eura za prevladavanje krize

Taj jamstveni kišobran omogućuje povoljnije uvjete kredita za male i srednje poduzetnike, bilo da se radi o nižoj kamatnoj stopi, dužem počeku, dužim rokovima otplate, rekao je voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev

85
Voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev

Europska investicijska banka i Erste grupa potpisali su sporazum u sklopu Europskog jamstvenog fonda, koji će omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima, prije svega malim i srednjim poduzećima, financijska sredstva do 200 milijuna eura kako bi lakše prebrodili krizu. U Vladi očekuju da će se jamstvenom fondu uskoro priključiti Hrvatska banka za obnovu i razvitak te niz komercijalnih banaka.

“Namjena ovog fonda i osiguranje ovakvih sredstava je da se napravi jedna premosnica u problemima s likvidnošću malih i srednjih poduzeća, kako bi im se osigurao potencijal za ono što slijedi u fazi oporavka, a to je nastavak njihovih poslovnih aktivnosti u nekom srednjem i dugom roku. Jamstva EJF-a predstavljaju jedinstvenu priliku za osiguravanje dodatnih financijskih sredstava kako bi im se pomoglo da premoste trenutnu krizu”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Jamstva se odobravaju u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda vrijednog 25 milijardi eura, koji je EIB osnovao radi bržeg oporavka europskih poduzeća od krize uzrokovane COVID-om.

Boris Centner, član Uprave Erste banke Hrvatska, istaknuo je zadovoljstvo što je Erste prva banka partner unutar EIB-ovog Paneuropskog jamstvenog fonda: “Veseli nas što nastavljamo te dodatno produbljujemo našu dugogodišnju uspješnu suradnju. Dosad smo kroz suradnju s EIB-im i EIF-om plasirali ukupno 390 milijuna eura našim klijentima. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Uz pomoć ovog garancijskog instrumenta svojim ćemo klijentima pružiti podršku kroz kredite za likvidnost i investicijske kredite te im uz povoljnije uvjete omogućiti brzu i jednostavnu realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u budućem razdoblju”.

Odobravanjem sredstava osiguranih jamstvima iz EJF-a, Erste grupa u Hrvatskoj moći će hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima ponuditi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, čime će se osigurati da poduzeća raspolažu dostatnim sredstvima za ublažavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 te nastave s rastom i razvojem u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju.

“Taj jamstveni kišobran, da ga tako nazovemo, omogućuje povoljnije uvjete kredita za male i srednje poduzetnike, bilo da se radi o nižoj kamatnoj stopi, dužem počeku, dužim rokovima otplate”, rekao je voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EIF-a, koji je odgovoran i za poslovanje grupe EIB-a u Hrvatskoj, izjavio je: „EIB je uspostavio EJF kako bi europskim MSP-ovima omogućio brži oporavak od posljedica COVID-19 pandemije. Erste Hrvatska i EIB danas tu potporu po prvi puta odobravaju domaćim poduzećima u Hrvatskoj.